Παρασκευή 19.04.2024
More

    ΠΟΥ για εμβόλιο Ρωσίας: «Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για αξιολόγηση»

    Αντιδράσεις των επιστημόνων για το εμβόλιο της Ρωσίας κατά του κορωνοϊού

    Σκεπτικισμός φαίνεται να επικρατεί στις τάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες η Ρωσία.

    Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ενέκρινε χθες, Τρίτη, το πρώτο εμβόλιο κατά της κορωνοϊού στον κόσμο μετά σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Για την έγκρισή του πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε ανθρώπους για διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

    Ο Πούτιν τόνισε πως το εμβόλιο αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια δοκιμών, εξασφαλίζοντας μόνιμη ανοσία από τον ιό και θέλοντας να δώσει έμφαση για την επιτυχή διεξαγωγή των δοκιμών, γνωστοποίησε πως μια από τις δύο κόρες του εμβολιάστηκε ήδη και, παρότι ανέβασε για λίγο πυρετό, νιώθει καλά. Το ρωσικό εμβόλιο ονομάστηκε «Sputnik V».

    Από την πλευρά του ο Jarbas Barbosa, εκ μέρους του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ για την Αμερική ανέφερε πως ο οργανισμός δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να αξιολογήσει το εμβόλιο. Όταν ρωτήθηκε για τη πιθανή παραγωγή του στη Βραζιλία, ο Barbosa είπε πως δεν θα γίνει αν οι δοκιμές των φάσεων ΙΙ και ΙΙΙ δεν εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

    «Οποιοσδήποτε παραγωγός εμβολίου πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που εξασφαλίζει την ασφάλεια (του εμβολίου) και προτείνεται από τον ΠΟΥ», ανέφερε μιλώντας από την Ουάσινγκτον.

    Η αμερικανική πλευρά αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών ανακοινώσεων, θεωρώντας ότι το «Sputnik V» δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο. «Θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο, εξαιρετικά παρακινδυνευμένο» σχολίασε ο Ντάνιελ Σάλμον, διευθυντής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Εμβολίων του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

    Σε παρόμοιο πνεύμα εκφράστηκε ο Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ: «Εγώ δεν θα έκανα εμβόλιο που, όπως φαίνεται, έχει δοκιμαστεί μόνο σε μερικές εκατοντάδες ασθενών, στην καλύτερη περίπτωση».

    «Είναι κάτι που ξεπερνά τα όρια της βλακείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Μουρ, ειδικός ερευνητής ιών όπως ο SARS-CoV-2 στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης. Και ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο Πούτιν δεν έχει κανένα εμβόλιο. Απλώς κάνει πολιτική κίνηση».

    Υπενθυμίζεται ότι και το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας εξέφρασε αμφιβολίες για «την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια» του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ