Πέμπτη 25.04.2024
More

    ΠΟΥ: Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό

    Η Όμικρον μολύνει εμβολιασμένους και άτομα που έχουν ήδη αναρρώσει από Covid

    Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερα κρούσματα, υπερπλήρη εθνικά συστήματα υγείας και περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

    «Μια ακυρωμένη εκδήλωση, είναι προτιμότερη από μία ακυρωμένη ζωή», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από το στέλεχος Δέλτα, μολύνοντας και ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

    Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan σχολίασε πως δεν θα ήταν «σοφό» να συμπεράνουμε ότι η Όμικρον είναι πιο ήπιο στέλεχος από τα προηγούμενα, από τα πρώτα στοιχεία, καθώς οι αριθμοί αυξάνονται και τα συστήματα υγείας θα πιεστούν. «Η παραλλαγή παρακάμπτει επιτυχώς ορισμένες ανοσιακές αποκρίσεις», εξήγησε, τονίζοντας πως τα προγράμματα ενισχυτικών δόσεων θα πρέπει να εστιάσουν στους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

    «Υπάρχουν πλέον σταθερά δεδομένα πως η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά ταχύτερα από την Δέλτα», σημείωσε ο Τέντρος στην ενημέρωση. «Και είναι πιο πιθανό εμβολιασμένοι και άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν».

    Μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα πως το ρίσκο επαναμόλυνσης είναι πενταπλάσιο, χωρίς κανένα σημάδι πως είναι ηπιότερη από την Δέλτα.

    Η δεύτερη γραμμή άμυνας

    Αξιωματούχοι του ΠΟΥ πάντως λένε ότι άλλες μορφές ανοσίας από τους εμβολιασμούς, ίσως αποτρέψουν την μόλυνση και την νόσο. Παρότι η άμυνα των αντισωμάτων έχει υπονομευτεί, υπάρχει η ελπίδα ότι η δεύτερη γραμμή άμυνας, τα Τ-κύτταρα, θα αποτρέψουν την βαριά νόσο από την επίθεση του ιού στα κύτταρα. Της ίδια άποψης για τα Τ-κύτταρα ήταν και ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν.

    «Παρότι βλέπουμε μία μείωση στη ουδετεροποίηση από αντισώματα, σχεδόν όλες οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η ανοσία χάρη στα Τ-κύτταρα παραμένει ακλόνητη», εξηγεί ο ειδικός του ΠΟΥ, Abdi Mahamud.

    Ωστόσο, πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα για την παραλλαγή Όμικρον που ανιχνεύθηκε μόλις τον περασμένο μήνα. «Φυσικά υπάρχει μία πρόκληση, και πολλά από τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν με την Όμικρον», λέει η Swaminathan.

    Παρά την «σκιά» ενός προαναγγελθέντος κύματος που απειλεί τον πλανήτη, ο ΠΟΥ αισιοδοξεί πως το 2022 θα είναι χρονιά που η πανδημία που έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους, θα τελειώσει, με την βοήθεια εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς και την ανάπτυξη παράλληλων θεραπειών για όσους έχουν νοσήσει.

    «Ελπίζουμε ότι θα καταλήξει μία σχετικά ήπια ασθένεια που αποτρέπεται εύκολα και θεραπεύεται εύκολα», κατέληξε ο ο κορυφαίος ειδικός έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

    Ο Τέντρος επέμεινε πάντως πως η Κίνα, όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός Sars Cov 2 στα τέλη του 2019, θα πρέπει να μοιραστεί δεδομένα και πληροφορίες για την προέλευση του ιού, που θα βοηθήσουν στην μελλοντική ανταπόκριση.

    «Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να μάθουμε την προέλευση, πρέπει να πιέσουμε περισσότερο γιατί πρέπει να μάθουμε από ό,τι συνέβη αυτή τη φορά για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον. Το 2022, πρέπει να είναι η χρονιά που θα τελειώσουμε με την πανδημία».

     

    Με πληροφορίες από Guardian

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ