Σάββατο 11.05.2024
More

    Ρωσία: Κλωνοποίησαν αγελάδα – Για γάλα που να μην προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη

    Οι επιστήμονες επεξεργάζονται τα γονίδιά της για να παράγουν υποαλλεργικό γάλα

    Την παραγωγή της πρώτης βιώσιμης κλωνοποιημένης αγελάδας στη Ρωσίας ανακοίνωσαν ερευνητές, οι οποίοι επεξεργάζονται τα γονίδιά της, προκειμένου να καταφέρουν να παράγουν γάλα που να μην προκαλεί αλλεργία στη λακτόζη.

    Πρόκειται για ένα μοσχάρι που γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2020. Σήμερα, ζυγίζει περίπου μισό τόνο και φαίνεται υγιές με έναν κανονικό αναπαραγωγικό κύκλο.

    «Από τον Μάιο, ασχολείται καθημερινά με τις άλλες αγελάδες του Ινστιτούτου», δήλωσε η Galina Singina, ερευνητής στο Ernst Federal Science Center για την κτηνοτροφία και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Doklady Biochemistry and Biophysics. Σύμφωνα με τη ίδια, για το μοσχάρι απαιτούσε κάποια προσαρμογή, ωστόσο, αυτό συνέβη γρήγορα.

    Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Skoltech της Μόσχας, οι ερευνητές κατάφεραν να αλλάξουν με επιτυχία τα γονίδιά της για να μην παράγουν την πρωτεΐνη που προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη στους ανθρώπους.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Daily Mail, η Galina Singina συνεργάστηκε με συναδέλφους του Ινστιτούτου Skoltech και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας για να «εξουδετερώσει» τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη β-λακτοσφαιρίνη.

    Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CRISPR / Cas9 αφαίρεσαν το PAEP και το LOC100848610, δύο γονίδια που αντιπροσωπεύουν β-λακτοσφαιρίνη στο γονιδίωμα των βοοειδών.

    Στη συνέχεια κατάφεραν να κλωνοποιήσουν το μοσχάρι χρησιμοποιώντας πυρηνική μεταφορά σωματικών κυττάρων (SCNT), με τον πυρήνα από ένα κανονικό κύτταρο ενός δότη να μεταφέρεται σε ένα αυγό με τον πυρήνα του να αφαιρείται.

    Το έμβρυο που προέκυψε στη συνέχεια εμφυτεύτηκε στη μήτρα μιας αγελάδας και μεταφέρθηκε στο τέλος.

     

    Με πληροφορίες από DailyMail

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ