Κυριακή 26.05.2024
More

  Ρωσία: Προειδοποίηση για διαρροή ραδιενέργειας σε ποταμό

  Νερά πλημμυρών κατευθύνονται σε ορυχείο ουρανίου

  Ρώσοι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας καθώς τα νερά της πλημμύρας πλησιάζουν σε ορυχείο ουρανίου στην περιοχή Κουργκάν στα βουνά Ουράλια της Ρωσίας.

  Σύμφωνα με το Newsweek η ρωσική περιοχή των Ουραλίων και το γειτονικό βόρειο Καζακστάν έχουν υποστεί τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 ετών εν μέσω έντονων βροχοπτώσεων που επιδεινώνονται από μεγάλες χιονοπτώσεις, οι οποίες λιώνουν γρήγορα ως αποτέλεσμα των υψηλότερων από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αυτή την άνοιξη. Οι Αρχές έχουν απομακρύνει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους από το Κούργκαν και το Όρενμπουργκ τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα νερά των πλημμυρών αυξάνονται.

  Το Agentstvo, ένας ρωσικός ιστότοπος ερευνών, ανέφερε την Κυριακή ότι το ορυχείο ουρανίου Ντομπροβόλνογιε, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Ουκράινσκογιε στην διοικητικής περιφέρειας του Κουργκάν, έχει καταγραφεί από τις τοπικές Αρχές ως περιοχή που βρίσκεται στη ζώνη πλημμύρας.

  Το ορυχείο εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 7.077 τόνους ουρανίου με τιμή περιεκτικότητας που κυμαίνεται από 0,01% έως 0,05% ουρανίου, σύμφωνα με την NS Energy Business. Οι περιβαλλοντολόγοι ανέφεραν ότι φοβούνται ότι ο κοντινός ποταμός Τομπόλ θα μπορούσε να μολυνθεί με ουράνιο.

  Ο Αντρέι Οζαρόφσκι, ειδικός στο πρόγραμμα Ασφάλειας Ραδιενεργών Αποβλήτων της Ρωσικής Κοινωνικής-Οικολογικής Ένωσης, είπε στο ερευνητικό κέντρο ότι μια διαρροή ουρανίου από το ορυχείο θα οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης αλάτων ουρανίου στον ποταμό Τομπόλ και μπορεί να μολύνει το πόσιμο νερό των κατοίκων.

  Ο Agentstvo μετέδωσε ότι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στο Κουργκάν προτρέπουν εδώ και χρόνια τις Aρχές να απαγορεύσουν την εξόρυξη ουρανίου στην περιοχή. Φοβούνται ότι το ραδιενεργό διάλυμα θα μολύνει τα υπόγεια ύδατα και τον ποταμό Τομπόλ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ