Πέμπτη 08.12.2022
More

  Ρωσία: Οι διαρροές στον Nord Stream έγιναν σε περιοχές που ελέγχονται πλήρως από τις ΗΠΑ

  Πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονταν στην περιοχή των διαρροών, αναφέρει δημοσίευμα του CNN

  Έμμεσες αλληλοκατηγορίες ανταλλάσουν τα τελευταία 24ωρα Δύση και Ρωσία για το, όπως φαίνεται, σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

  Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ότι κανείς δεν επωφελείται από ένα ενδεχόμενο σαμποτάζ στον Nord Stream είναι «γελοίες και ψευδείς» σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

  Όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό μέσο, Ria Novosti, η Ζαχάροβα δήλωσε πως «για πολλά χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες πολέμησαν αυτό το έργο με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Επομένως, όταν ο κ. Μπλίνκεν λέει ότι η καταστροφή του έργου δεν ωφελεί κανέναν, αυτό είναι γελοίο.  Είναι ένα ψέμα».

  «Τώρα, σχετικά με το πού συνέβη: Πρόκειται για την εμπορική και οικονομική ζώνη της Δανίας και της Σουηδίας […] Αυτές οι χώρες που είναι γεμάτες με αμερικανικά όπλα, ελέγχονται πλήρως από τις αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες. Είναι πλήρως υπό τον έλεγχο των ειδικών υπηρεσιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν πλήρως την κατάσταση εκεί», είπε η Ζαχάροβα.

  Παράλληλα, η Ζαχάροβα κάλεσε την Ουάσιγκτον να απαντήσει στο «αν υλοποίησε τις απειλές της κατά του έργου του Nord Stream». Νωρίτερα, στο κανάλι της στο Telegram, η Ζαχάροβα δημοσίευσε ένα βίντεο με ομιλία του Μπάιντεν και ανέφερε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου είπε: «Εάν η Ρωσία εισβάλει, εάν τα τανκς ή τα στρατεύματα περάσουν ξανά τα σύνορα της Ουκρανίας, τότε δεν θα πάψει να υπάρχει ο Nord Stream. Θα το τελειώσουμε αυτό. Σας υπόσχομαι ότι μπορούμε να το κάνουμε».

  «Αυτά δεν είναι απλά λόγια, αυτοί είναι οι στόχοι και οι σκοποί που εκφράστηκαν από την Ουάσινγκτον με τη μορφή απειλής. Τώρα πρέπει επίσης να πουν ξεκάθαρα αν εφάρμοσαν τις απειλές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο», πρόσθεσε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

  CNN: Ρωσικά πολεμικά σκάφη κοντά στα σημεία των διαρροών

  Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας που επικαλείται το CNN, τη Δευτέρα και την Τρίτη, πλοία υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονταν στην περιοχή των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream.

  Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια ανώνυμη πηγή, δεν είναι σαφές αν τα πλοία είχαν κάποια σχέση με το φερόμενο σαμποτάζ. Ρωσικά υποβρύχια παρατηρήθηκαν επίσης όχι μακριά από αυτές τις περιοχές την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

  Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καμία εμπεριστατωμένη εξήγηση για το τι συνέβη, λίγες ημέρες αφότου, όπως όλα δείχνουν, εκρήξεις προκάλεσαν τουλάχιστον τρεις ξεχωριστές και ταυτόχρονες διαρροές στους αγωγούς.

  Ρωσικά πλοία επιχειρούν συνήθως στην περιοχή, σύμφωνα με Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ