Πέμπτη 26.05.2022
More

  Σχοινάς: Από φθινόπωρο, οδεύουμε προς διαπραγμάτευση μόνο με την Pfizer

  «Όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA»

  Μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, θα αφορά η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.

  Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις και τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech».

  Υπογράμμισε δε, ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, κάνοντας λόγο για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και άλλες τόσες το 2023.

  Η δεύτερη γενιά εμβολίων πρέπει να γίνει μόνο με εταιρεία, που ακολουθεί τεχνολογία mRNA, τόνισε μεταξύ άλλων.

  Από τις εταιρείες, που φτιάχνουν τα εμβόλια, μόνο η Pfizer και η Moderna ακολουθούν αυτή την τεχνολογία, δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει τα εμβόλια αυτά να κατασκευάζονται εντός της Ένωσης και η μόνη που καλύπτει τον συγκεκριμένο όρο είναι η Pfizer, όπως διευκρίνισε.

  Ξεκαθάρισε ακόμα ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA.

  Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε παράλληλα, ότι η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει.

  H AstraZeneca υποεκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στις δεσμεύσεις της ωστόσο μία άλλη εταιρεία η Pfizer ευτυχώς υπερεκπλήρωσε τις δικές τις υποχρεώσεις, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

  Σε ό,τι αφορά δε, στην AstraZeneca επιβεβαίωσε ότι ενδέχεται η Επιτροπή να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας, κάτι που ανακοινώθηκε και επίσημα, ωστόσο πριν από λίγο.

  «Σε κάθε περίπτωση δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα πιέσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις» ξεκαθάρισε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ