Κυριακή 25.09.2022
More

  Σε νέα πολιτική κρίση εισέρχεται η Ιταλία

  Αναμένεται παραίτηση Ντράγκι, αφού έχασε τη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων – Πιθανές οι πρόωρες κάλπες στη χώρα.

  ΡΩΜΗ. «Ημέρα τρέλας» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα μετά τη νέα αποτυχία του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να αποσπάσει ευρεία στήριξη από τη Γερουσία. Ο Ντράγκι αναμένεται να υποβάλει εκ νέου σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, χωρίς να είναι σαφές αν ο πρόεδρος διαθέτει και άλλα περιθώρια να αποτρέψει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

  Καμία από τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τους τελευταίους 18 μήνες την κυβέρνηση του πρώην διοικητή της ΕΚΤ δεν καταψήφισε χθες την κυβέρνηση στη νέα ψηφοφορία στη Γερουσία. Ομως η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια προτίμησαν την αποχή, ενώ τα 5 Αστέρια ψήφισαν «παρών», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ντράγκι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από 95 γερουσιαστές, ενώ 38 ψήφισαν όχι. Τυπικά η κυβέρνηση συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης της Γερουσίας, αλλά ουσιαστικά η ισχυρή εντολή που ζήτησε ο Ντράγκι με την παραίτηση της περασμένης Πέμπτης δεν δόθηκε.

  Ζήτησαν αναδιάταξη

  Χθες, οι δύο δεξιές δυνάμεις ζήτησαν από τον Ντράγκι να αναδιατάξει την κυβέρνησή του χωρίς τα 5 Αστέρια, ουσιαστικά περνώντας από μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης σε μια κυβέρνηση Κεντροδεξιάς και δημοκρατικού κόμματος. Τα 5 Αστέρια, παρά τη μείωση της επιρροής τους και τη διάσπασή τους, παραμένουν η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα.

  Ο Ντράγκι είχε διαφωνήσει σημειώνοντας ότι «ένας πρωθυπουργός που δεν έχει εκλεγεί, χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή στήριξη». «Πρωθυπουργέ, είπατε ότι μια κυβέρνηση με υψηλό προφίλ δεν πρέπει να ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη. Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν πρέπει ούτε να συγκρούεται καθαρά με μια πολιτική δύναμη, όπως συνέβη», είπε στον Ντράγκι η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των 5 Αστέρων στη Γερουσία, Μαριολίνα Καστελόνε.

  «Σήμερα είναι μια δραματική μέρα για τη χώρα», δήλωσε μετά τη λήξη του κοινοβουλευτικού δράματος ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα. «Πιστεύω ότι τα 19 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα χαθούν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις δεν θα εγκριθούν», είπε. «Θεωρώ ότι θα πάμε σε εκλογές σύντομα και η θερινή προεκλογική εκστρατεία θα είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα μας. Χωρίς μια ισχυρή κυβέρνηση, φοβάμαι ότι θα έχουμε δύσκολες συνθήκες».

  Η μέρα είχε ξεκινήσει με αισιοδοξία ότι η πολιτική κρίση θα επιλυθεί και ο πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει στο τιμόνι της Ιταλίας. Το επιχείρημα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει η χώρα τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν κεντρικό στην ομιλία με την οποία ο Ντράγκι είχε ζητήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτικών δυνάμεων. Ο Ντράγκι είχε παραιτηθεί την Πέμπτη, αλλά ο πρόεδρος Ματαρέλα του είχε ζητήσει να επανέλθει στο Κοινοβούλιο και να προσπαθήσει εκ νέου.
  «Χρειάζεται νέα συμφωνία»
  «Με συγκίνησε ιδιαίτερα η στήριξη που έλαβα από 2.000 δημάρχους, καθώς και από τους υγειονομικούς, τους οποίους σέβομαι βαθύτατα», είπε ο Ντράγκι. «Η Ιταλία δεν χρειάζεται μια ψήφο εμπιστοσύνης προσχηματική, που να αποσύρεται με κάθε δυσάρεστο μέτρο. Χρειάζεται μια νέα συμφωνία για ειλικρινή και σαφή εμπιστοσύνη. Είστε έτοιμοι;». Τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα των 5 Αστέρων όσο και ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκαν να χειροκροτήσουν.

  «Η υποστήριξη που είδα στη χώρα με ώθησε να προτείνω ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης. Δεν πάω να συγκεντρώσω όλη την εξουσία στα χέρια μου», επανέλαβε ο Ντράγκι στη δευτερολογία του, σε πολύ πιο οργισμένο τόνο, μετά την παρέμβαση της επικεφαλής του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που τον κατηγόρησε ότι επιδιώκει υπερσυγκέντρωση εξουσιών αντί να αφήσει τους ψηφοφόρους να δώσουν διέξοδο στην πολιτική κρίση.

  Αμετακίνητος για την Ουκρανία

  Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η συνέχιση του βίου της κυβέρνησής του περνάει μέσα από τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, παρά τις αντιρρήσεις του Κινήματος 5 Αστέρων. «Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με κάθε τρόπο», είπε. «Χθες ο πρόεδρος Ζελένσκι μού θύμισε στο τηλέφωνο ότι το να εξοπλίζουμε την Ουκρανία είναι ο μόνος τρόπος να τη βοηθήσουμε. Από την άλλη, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ειρηνικές λύσεις, αρχίζοντας με την επίλυση του προβλήματος των σιτηρών». Ο Ντράγκι αγνόησε τα αιτήματα του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας και ως προς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο σκοπεύει να μεταρρυθμίσει. Τα δύο κόμματα, που είχαν κατοχυρώσει το μέτρο όταν συγκυβερνούσαν, θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση θα θίξει πολλούς δικαιούχους. Ενώ η ημέρα ξεκίνησε με ηρεμία στις αγορές, εν συνεχεία το ορατό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δημιούργησε τριγμούς, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να ανεβαίνει κατά 6 μονάδες, στις 232 μονάδες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ