Τετάρτη 24.04.2024
More

  Σεισμός στην Ιαπωνία: Σείστηκε το Τόκιο –Κόπηκε το ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια

  Ο σεισμός έγινε στην ίδια περιοχή που καταστράφηκε από την ισχυρότατη δόνηση των 9 Ρίχτερ πριν από 11 χρόνια

  Ο ισχυρός σεισμός των 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (16.3.2022) στην Ιαπωνία, ταρακούνησε κτίρια και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο Τόκιο χωρίς ρεύμα ενώ έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για μετασεισμούς και τσουνάμι.

  Ο σεισμός έγινε στην ίδια περιοχή που καταστράφηκε από την ισχυρότατη δόνηση των 9 Ρίχτερ πριν από 11 χρόνια που προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Αυτή τη φορά σημειώθηκε σε βάθος 60 χιλιομέτρων, 57 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA).

  Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK, ο σεισμός έπληξε τις επαρχίες Φουκουσίμα και Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους των νομών Φουκουσίμα, Μιγιάγκι και Γιαμαγκάτα να αναμένουν μετασεισμούς.

  Η δόνηση ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών και έως και 6+ στην κλίμακα της ιαπωνικής έντασης δόνησης σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK. Παράλληλα, μετέδωσε και την προειδοποίηση για τσουνάμι και για κύματα ύψους ενός μέτρου της JMA, η οποία ανέφερε και κύματα ύψους 20 εκατοστών σε ορισμένα σημεία.

  Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εκτιμήσει την έκταση τυχόν ζημιών μετά τον σεισμό, που συγκλόνισε μεγάλες περιοχές της Ιαπωνίας. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασώσουμε πληγέντες (από τον σεισμό) και να επικοινωνήσουμε κατάλληλα τις πληροφορίες», είπε.

  Η Tokyo Electric Power Company δήλωσε ότι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων 700.000 στην πρωτεύουσα, και ότι ελέγχει την κατάσταση των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα και σε άλλους σταθμούς, μετέδωσε το NHK.

  Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη ζημιές σε αυτά ή σε διυλιστήρια πετρελαίου στην ακτή, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

  Πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα

  Περίπου 156.000 σπίτια έμειναν επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την εταιρεία Tohoku Power Electric.

  Η σιδηροδρομική εταιρεία JR East, η οποία εξυπηρετεί τη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε σημαντικές διακοπές στο δίκτυό της.

  Η Tepco ανέφερε στο Twitter ότι διενεργεί ελέγχους στις εγκαταστάσεις της, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από ένα γιγαντιαίο τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου 2011.

  Η ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά είπε ότι δεν εντόπισε κάποιο πρόβλημα στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Οναγκάου, στο τμήμα Μιγιάγκι που γειτνιάζει με αυτό της Φουκουσίμα.

  Η Ιαπωνία τήρησε ενός λεπτού σιγή την περασμένη Παρασκευή στη μνήμη της καταστροφής του 2011, η οποία άφησε πάνω από 18.500 νεκρούς και αγνοούμενους και ανάγκασε περισσότερους από 165.000 ανθρώπους στην επαρχία Φουκουσίμα να εκκενώσουν τα σπίτια τους λόγω ραδιενεργών εκπομπών από το κατεστραμμένο εργοστάσιο. Τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες είχαν λιώσει.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ