Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού στο Αφγανιστάν.
Περισσότεροι από 1.000 νεκροί, 2.000 σπίτια ισοπεδώθηκαν. Η ασυνήθιστη κακοκαιρία δυσχεραίνει τις προσπάθειες διάσωσης.
Βοήθεια από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ζήτησαν οι Ταλιμπάν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από το πέρασμα του φονικού σεισμού στο Αφγανιστάν. Σχεδόν 2.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα 5,9 Ρίχτερ σε μία απομονωμένη περιοχή του Αφγανιστάν και όπου η έλλειψη ειδικών μηχανημάτων για την απομάκρυνση των συντριμμιών καθυστερεί τις επιχειρήσεις διάσωσης, ανέφερε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Ραμίζ Αλακμπάροφ την Τετάρτη (22.06.2022).
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να στηρίξει τις εκατοντάδες οικογένειες που χτυπήθηκαν από αυτήν την καταστροφή» την ώρα που η χώρα μαστίζεται ήδη «από τις συνέπειες των πολυετών συγκρούσεων, τις οικονομικές δυσκολίες και την πείνα».
Αφγανιστάν: Ζωή μέσα στα ερείπια που άφησε πίσω ο Εγκέλαδος
«Πιστεύουμε ότι περίπου 2.000 σπίτια καταστράφηκαν», είπε ο Αλακμπάροφ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στην Καμπούλ. Ο αριθμός των εκτοπισμένων, σημείωσε, μπορεί να είναι πολύ μεγάλος. «Κατά μέσο όρο, μια οικογένεια στο Αφγανιστάν αποτελείται από 7-8 άτομα» και σε κάποιες περιπτώσεις πολλές οικογένειες ζουν κάτω από την ίδια στέγη, εξήγησε.
Από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την απομονωμένη, μεθοριακή ζώνη του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν τη νύχτα της Τρίτης (21.06.2022) προς την Τετάρτη (22.06.2022), σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι και άλλοι 1.500 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τον Αλακμπάροφ, το καθεστώς των Ταλιμπάν έστειλε περισσότερα από 50 ασθενοφόρα και τέσσερα ή πέντε ελικόπτερα στην επαρχία Πακτίκα, για να απομακρύνουν τους τραυματίες και να παράσχουν βοήθεια στις οικογένειες των νεκρών. Σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα για την απομάκρυνση των συντριμμιών, κάτι που δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης. «Οι ομάδες μας δεν έχουν εξοπλισμό για να βγάλουν τους εγκλωβισμένους, αυτό είναι δουλειά των ντε φάκτο αρχών, που έχουν επίσης περιορισμένους πόρους», εξήγησε.