Σάββατο 08.05.2021
More

  Σκύλοι εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν τον ιό

  Στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού επιστρατεύτηκαν σκύλοι, που αποδεικνύουν για άλλη μια φορά και έμπρακτα γιατί είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.

  Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν μέσω της μυρωδιάς του ιδρώτα έναν φορέα της Covid-19 ανάμεσα σε μια σειρά αρνητικών δειγμάτων, με επιτυχία 100%.

  Μέχρι στιγμής, εκπαιδεύσεις σκύλων για την ανίχνευση κορωνοϊού γίνονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Χιλή, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και το Βέλγιο, από ειδικούς εκπαιδευτές, που έχουν αναλάβει να τους μάθουν πώς να ξεχωρίζουν τον φορέα του κορωνοϊού. Μάλιστα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη ανιχνευτές σκύλοι βρίσκονται σε αεροδρόμια, βοηθώντας στις προσπάθειες για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας.

  Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύουν τους φορείς της νόσου, ακόμη και στην περίοδο που είναι ασυμπτωματικοί, ενώ αργότερα το αποτέλεσμα επαληθευόταν και από τους μοριακούς ελέγχους. Άγνωστο παραμένει ποια ουσία είναι αυτή που μυρίζουν.

  skylia_koronoios

  Κατά μέσο όρο, τα σκυλιά διαθέτουν περίπου 220 εκατομμύρια υποδοχείς αρώματος. Τα δείγματα ιδρώτα αποτελούν πολύπλοκο μείγμα πτητικών οργανικών ενώσεων. Θεωρείται πιθανόν ότι τα σκυλιά εντοπίζουν ένα συγκεκριμένο προφίλ κι όχι μεμονωμένες ενώσεις.

  Ο ιδρώτας χρησιμοποιείται για ελέγχους αφού δεν θεωρείται μολυσματικός. Κάτι τέτοιο περιορίζει και τον κίνδυνο μόλυνσης στα δείγματα.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εκπαίδευση των σκύλων για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 χρειάζεται 6-8 εβδομάδες, εφόσον ο σκύλος έχει ήδη εκπαιδευτεί να ανιχνεύει κάποιες ουσίες και 3-6 μήνες για έναν σκύλο που δεν έχει λάβει καμία εκπαίδευση.

  Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν να μετάσχουν σε επιχειρήσεις σε αεροδρόμια, γηροκομεία και μαζικούς χώρους, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν οι ίδιοι ή να μεταφέρουν τη μόλυνση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ