Κυριακή 17.01.2021
More

  Σκύλος 8.400 ετών βρέθηκε θαμμένος μαζί με το αφεντικό του

   Ο σκύλος θάφτηκε μαζί με το αφεντικό του στο πλαίσιο μιας πανάρχαιας παράδοσης 

  Τα λείψανα ενός σκύλου από την Εποχή του Λίθου και του αφέντη του βρέθηκαν θαμμένα μαζί σε αρχαιολογική ανασκαφή στη Σουηδία, με τις πρώτες εικόνες να αποκαλύπτουν ευκρινώς τα οστά του ζώου.

  Ο σκύλος, που πιστεύεται πως είχε ταφεί πριν από περισσότερα από 8.400 χρόνια, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο Sölvesborg, περίπου 350 μίλια νότια της Στκχόλμης, στα τέλη Σεπτεμβρίου ωστόσο οι φωτογραφίες δόθηκαν μόλις χθες στη δημοσιότητα.

  Ειδικός της οστεολογίας ζώων, που πραγματοποίηση μια πρώτη εξέταση στα οστά, είπε πως η ράτσα του σκύλου έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα «δυνατό Γκρεϊχάουντ».

  Ο πιστός σκύλος θάφτηκε μαζί με τον αφέντη του στο πλαίσιο μιας πανάρχαιας παράδοσης, σύμφωνα με την οποία οι νεκροί θάβοντας μαζί με πολύτιμα αντικείμενα.

  Η ανακάλυψη ήταν μέρος μιας τεράστιας ανασκαφής που πραγματοποιείται από το 2015- μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ολοκληρωθεί ποτέ στην περιοχή- και χρειάστηκαν μήνες εργασιών στο Blekinge Museum μέχρι να αποκαλυφθεί ολόκληρος ο σκελετός του σκύλου.

  «Ο σκύλος είναι καλά διατηρημένος και το γεγονός πως θάφτηκε στα μέσα των αποικίσεων της Εποχής του Λίθου είναι μοναδικό», είπε ο Όλα Μάγκνελ, οστεολόγος του μουσείου, μετά την αρχική ανακάλυψη.

  Τα ευρήματα ήταν τόσο καλοδιατηρημένα επειδή πριν από πολλούς αιώνες, «μια ξαφνική και απότομη αύξηση της στάθμης της θάλασσας» είχε ως αποτέλεσμα η κάποτε παράκτια περιοχή να καλυφθεί με άμμο και λάσπη, τα οποία διατήρησαν ανέπαφα τα λείψανα, σημείωσε ο Καρλ Πέρσον, διευθυντής του μουσείου.

  «Κάνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να αισθάνεται ακόμη πιο κοντά σε όσους έζησαν εδώ», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα πως «ένα θαμμένο ζώο δείχνει κατά κάποιον τρόπο πόσο μοιάζουμε μέσα στους αιώνες όταν πρόκειται για συναισθήματα όπως θρήνος και απώλεια».

   

  Με πληροφορίες από New York Post

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ