Πέμπτη 18.04.2024
More

  Σπάνιο κρούσμα βουβωνικής πανώλης στις ΗΠΑ

  Σπάνιο κρούσμα βουβωνικής πανώλης καταγράφηκε στο Όρεγκον και σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές είναι πιθανό ο ασθενής να κόλλησε από τη γάτα του.

  Το κρούσμα βουβωνικής πανώλης καταγράφηκε στην κομητεία Ντεσούτς. Η γάτα του ασθενούς εμφάνισε συμπτώματα της νόσου. Σε όλες τις στενές επαφές τόσο του κατοίκου που νόσησε όσο και του ζώου του χορηγήθηκαν φάρμακα. Η γάτα του ασθενούς δεν επέζησε.

  Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα βουβωνικής πανώλης που καταγράφεται στο Όρεγκον από το 2015. Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται 2-8 ημέρες μετά την επαφή με μολυσμένο ζώο ή ψύλλο και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, αδυναμία, κρυάδες, μυικούς πόνους.

  «Ευτυχώς, αυτή η περίπτωση διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε στα αρχικά στάδια της νόσου, δημιουργώντας μικρό κίνδυνο για την κοινότητα. Δεν καταγράφηκαν άλλα κρούσματα βουβωνικής πανώλης», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η κομητεία.

  Αν και σπάνια, τα κρούσματα της βουβωνικής πανώλης δεν είναι κάτι πρωτάκουστο στις δυτικές ΗΠΑ, όπου καταγράφονται λίγες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα κατά μέσο όρο επτά κρούσματα βουβωνικής πανώλης.

   

  Με πληροφορίες από Guardian, AP

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ