Παρασκευή 23.02.2024
More

  Στις κάλπες οι Ρώσοι με αιχμές κατά Google και Apple

  Ξεκινούν σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία

  Ξεκινούν σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία με τους πολίτες να ανησυχούν κυρίως για τους χαμηλούς μισθούς και τις αυξανόμενες τιμές. Ωστόσο, για το Κρεμλίνο αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχει μεγαλύτερη αξία για το Κρεμλίνο από την ώθηση της ανάπτυξης, λένε οικονομολόγοι, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.

  Σημειώνεται πως οι εκλογές που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή είναι η τελευταία μεγάλη εκλογική αναμέτρηση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, την ώρα που η Ρωσία ανακάμπτει από τη χειρότερη οικονομική ύφεση εδώ και πάνω από μια δεκαετία ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού και των χαμηλών τιμών πετρελαίου, του βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της.

  Με τους εμβολιασμούς να είναι ήδη σε εξέλιξη και τις τιμές των εμπορευμάτων να ανακάμπτουν φέτος, η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, με ρυθμό 10,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο.

  Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός παρά τις πέντε αυξήσεις επιτοκίων φέτος, φθάνοντας σε ετήσιο ρυθμό 8,4% στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η πιο πρόσφατη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,75%, ήταν την περασμένη εβδομάδα.

  Οι υψηλότερες τιμές είναι βασική ανησυχία για τους ψηφοφόρους: έρευνα της Oxford Economics με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση της WCIOM έδειξε ότι η μείωση των εισοδημάτων και το γεγονός ότι τα βασικά αγαθά γίνονται πολύ ακριβά είναι μεταξύ των βασικών ανησυχιών του πληθυσμού.

  «Αυτό είναι για το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα ο πληθυσμός», δήλωσε η Τατιάνα Όρλοβα, οικονομολόγος της Oxford Economics και συντάκτρια της έρευνας. «Η οικονομία είναι σημαντική σε αυτές τις εκλογές γιατί αυτό είναι που απασχολεί τους πολίτες».

  Ο Πούτιν έδωσε έκτακτα κοινωνικά επιδόματα

  Ενόψει των εκλογών αυτής της εβδομάδας, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για έκτακτα κοινωνικά επιδόματα και μισθολογικές αυξήσεις για τον δημόσιο τομέα αξίας τουλάχιστον 500 δισεκ. ρουβλίων (7 δισεκ. δολαρίων) – κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.

  «Αυτό μπορεί μελλοντικά να έχει πληθωριστικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πολεβόι, επικεφαλής επενδύσεων στην Locko-Invest. Η κεντρική τράπεζα έχει πει ότι τα νέα κοινωνικά επιδόματα δεν θα επηρεάσουν τη νομισματική της πολιτική.

  Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι τα μέτρα έχουν στόχο να ενισχύσουν τη στήριξη προς το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι τα μέτρα στήριξης δεν έχουν καμία σχέση με τις εκλογές.

  Η κυβέρνηση, σύμφωνα με αναλυτές, προτιμά τα σταθερά δημόσια οικονομικά από την ταχύτερη ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής.

  «Σε μια κλίμακα προτεραιοτήτων, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το Κρεμλίνο, η διατήρηση δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το υψηλό επίπεδο διαθεσίμων και το χαμηλό επίπεδο χρέους, είναι μακράν ο πιο σημαντικός στόχος από τη στήριξη της ανάπτυξης και τις πιο σταθερές, πιο γρήγορες αυξήσεις στα πραγματικά εισοδήματα», δήλωσε ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Βλαντίμιρ Τικομίροβ.

  Η Google και η Apple αφαίρεσαν εφαρμογή του Ναβάλνι

  Σύμμαχοι του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλι κατηγόρησαν σήμερα τη Google και την Apple ότι αφαίρεσαν μια εφαρμογή “έξυπνης” ψηφοφορίας από τα διαδικτυακά τους καταστήματα την πρώτη ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία. Πρόκειται για εφαρμογή που πρότεινε στους ψηφοφόρους υποψήφιους βουλευτές.

  «Σήμερα στις 8 το πρωί ώρα Ρωσίας η Google και η Apple αφαίρεσαν από τα διαδικτυακά τους καταστήματα την εφαρμογή του Ναβάλνι. Δηλαδή υπέκυψαν στον εκβιασμό του Κρεμλίνου», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ναβάλνι.

  «Η αφαίρεση της εφαρμογής του Ναβάλνι από πλατφόρμες είναι μια επαίσχυντη πράξη πολιτικής λογοκρισίας. Η αυταρχική ρωσική κυβέρνηση και η προπαγάνδα θα χαρούν», έγραψε στο Twitter ο Ιβάν Τζανόφ, διευθυντής της οργάνωσης του Ναβάλνι, Ταμείο κατά της Διαφθοράς, αναφερόμενος στη Google και την Apple.

  «Όλο το ρωσικό κράτος και ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου είναι εναντίον μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδώσουμε τα όπλα», τόνισε στο Telegram η ομάδα του Ναβάλνι.

  Η εκλογική διαδικασία

  Σήμερα ξεκινά στη Ρωσία η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Περίπου 108 εκατομμύρια Ρώσοι καλούνται να εκλέξουν τους 450 βουλευτές της Δούμας – κάτω βουλή – και το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες.

  Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να οργανώσουν μια εκστρατεία ψηφοφορίας που θα επέφερε πλήγμα στο κόμμα Ενωμένη Ρωσία.

  Όμως η Μόσχα ζήτησε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο από την Apple και τη Google να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τα διαδικτυακά τους καταστήματα, επισημαίνοντας ότι, αν δεν τον πράξουν, θα θεωρηθεί ανάμειξη στις βουλευτικές εκλογές.

  Ο Ναβάλνι είχε καλέσει από τη φυλακή τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν «έξυπνα», στηρίζοντας τους υποψήφιους – συχνά κομμουνιστές – που θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τους υποψήφιους της Ενωμένης Ρωσίας.

  Η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες της να μαθαίνουν ποιον υποψήφιο θα ήταν καλό να επιλέξουν στην εκλογική τους περιφέρεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

  Sourcenewsit.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ