Σάββατο 04.02.2023
More

  Στους νέους η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ

  Για δεύτερο κύμα κορωνοϊού προετοιμάζονται οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ καθώς η καμπύλη των κρουσμάτων άρχισε ξανά να διογκώνεται. Ο ΠΟΥ με δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του Οργανισμού καταγράφει την αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού σε Πολιτείες των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αυτά καταγράφονται κυρίως ανάμεσα στους νέους.

  Απορρίπτοντας δε τους πρόσφατους ισχυρισμούς Τραμπ ότι περισσότερα εμβόλια σημαίνουν και περισσότερα κρούσματα ο Μ. Ράιαν αναφέρει: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η αύξηση δεν εξηγείται πλήρως από τους αυξημένους ρυθμούς τεστ. Υπάρχουν ενδείξεις αυξημένων εισροών στα νοσοκομεία».

  Σε εθνικό επίπεδο, σημειώνουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους οι New York Times, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στον Νότο και τις μεσοδυτικές Πολιτείες.

  Μόνο στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη Πολιτεία,  κατεγράφησαν την Κυριακή 4.515 νέα κρούσματα, αριθμός  – ρεκόρ από τον περασμένο Μάρτιο.

  Τα νέα ποσοτικά δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν λίγο αφότου αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται ώστε να αναπληρώσει -σε εθνικό επίπεδο-  τα αποθέματα του ιατρικού εξοπλισμού και των προμηθειών  προετοιμαζόμενη για μία επανεμφάνιση του ιού το φθινόπωρο. Ωστόσο ο διευθυντής Εμπορικών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου σύμβουλός  του Πίτερ Ναβάρο ισχυρίστηκε (μιλώντας στο CNN) ότι η προσπάθεια για επαναφορά των αποθεμάτων δεν συνιστά αναγκαστικά και ένδειξη ότι το δεύτερο κύμα θα επανέλθει.

  Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, ο κυβερνήτης Jay Inslee προειδοποίησε για δραματική κατάσταση στη δημόσια υγεία καθώς τα νοσοκομεία έφτασαν πάλι στα όρια της δυναμικότητάς τους και ασθενείς στέλνονται για θεραπεία στο Σιάτλ.

  Βρισκόμαστε ειλικρινά σε σημείο καμπής είπε o Inslee  που σχεδιάζει να  επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας το Σεπτέμβριο.

  Ανησυχία και στην Ευρώπη

  Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, οι πολίτες μπορεί να απολαμβάνουν την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ωστόσο, στα νοσοκομεία ετοιμάζονται ήδη για το επόμενο κύμα του ιού.

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ειδικοί στις μονάδες εντατικής θεραπείας προσπαθούν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, ενώ άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν “στρατό” υγειονομικού προσωπικού έτοιμου να αναλάβει δράση όπου χρειαστεί για τη νοσηλεία βαριά νοσούντων.

  Οι χώρες της ΕΕ κάνουν ταχύρρυθμα σεμινάρια σε χειρούργους, καρδιολόγους, παθολόγους και νοσοκόμους για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, ενώ εξετάζουν τρόπους επανακατάρτισής τους σε περίπτωση δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

  Πολλές χώρες πιάστηκαν απροετοίμαστες στην πανδημία του COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και αναγκάστηκαν εσπευσμένα να επανεκπαιδεύσουν προσωπικό για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρές επιπλοκές, για να ενισχύσουν το διαθέσιμο προσωπικό και να μπορέσουν να αντικαταστήσουν όσους αρρώσταιναν.

  Κάποιες μάλιστα διέθεσαν φοιτητές ιατρικής και γιατρούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί για να βοηθήσουν στις εντατικές μονάδες. Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα αναγκάστηκαν να δεσμεύσουν κρεβάτια και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για τις εντατικές μονάδες, ενώ κάποιες άλλες έχτισαν καινούριες μονάδες.

  Με πληροφορίες από NYT, Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ