Τρίτη 24.05.2022
More

  Συνελήφθη στις ΗΠΑ «μεγάλο κεφάλι» ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου

  Κατηγορείται για φοροδιαφυγή και συνωμοσία

  Την Πέμπτη οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Μαρκ Τζετφέι, τον αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek. Ο συλληφθείς – όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ – κατηγορείται για φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση και συνωμοσία.

  Ο Μαρκ Τζετφέι φέρεται να διατηρούσε μυστικούς υπεράκτιους λογαριασμούς 93 εκατομμυρίων δολαρίων και, σύμφωνα με το υπουργείο των ΗΠΑ, ένα ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Φορτ Μάγιερς της πολιτείας Φλόριντα ενέκρινε την Τετάρτη ένα κατηγορητήριο κατά το οποίο ο αναπληρωτή επικεφαλής της Novatek καταχράστηκε κεφάλαια στις ΗΠΑ.

  Ο ίδιος έχει δύο διαβατήρια, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Ρωσία.

  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 2005 μέχρι το 2016, ο κατηγορούμενος συμμετείχε σε μία συνωμοσία εξαπάτησης των Ηνωμένων Πολιτειών υποκρύπτοντας το γεγονός ότι ήταν ο ιδιοκτήτης και ήλεγχε σημαντικά υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία, ενώ δεν δήλωσε εισοδήματα εκατομμυρίων δολαρίων και δεν πλήρωσε φόρους γι’ αυτά.

  Ο Τζετφέι που συμμετείχε στη διοίκηση της Novatek και ήταν οικονομικός διευθυντής της από το 2003 ως το 2014, δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις. Η Novatek αρνήθηκε να σχολιάσει.

  Ξεκινώντας το 2005, ο Τζετφέι φέρεται να άνοιξε τους δύο πρώτους διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία για τη διατήρηση των περιουσιακών του στοιχείων, τα οποία σε μία χρονική στιγμή είχαν συνολική οικονομική αξία άνω των 93 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

  Ο ίδιος διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Novatek τον Ιούλιο του 2010.

  Ο Τζετφέι είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί χθες, Πέμπτη, ενώπιον του Αμερικανού δικαστή Ντάγκλας Φρέιζερ στη Φλόριντα, ενώ στην περίπτωση που καταδικαστεί βρίσκεται αντιμέτωπος με μακρόχρονη ποινή φυλάκισης.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Πηγή φωτογραφίας: Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ