Επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, για να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.
Λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης, σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν για να εκφράσουν τον θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση θα συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.
Οι διαδηλωτές αναμένεται να εισέλθουν στην πρωτεύουσα περί τις 9.30 και να συναντηθούν στις 11.00 (ώρες Ελλάδας) στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της Ε.Ε., όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας.
Τα αιτήματα των αγροτών
Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και σήμερα τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται πάντως να ξεπεράσουν τη συμμετοχή της 1ης Φεβρουαρίου.
Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.
Άνιση κατανομή
Περίπου 10 εκατ. πολίτες εργάζονται ως αγρότες στην Ε.Ε. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που διατίθεται για την ΚΑΠ ανέρχεται σε 386,6 δισ. ευρώ για την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο 2021-2027, το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Η οργάνωση WWF Βελγίου υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα ο προϋπολογισμός, αλλά μάλλον η άνιση κατανομή των ενισχύσεων στους Ευρωπαίους αγρότες.
«Το 20% των μεγαλύτερων Ευρωπαίων αγροτών, συχνά μεγάλες βιομηχανικές αγροτικές επιχειρήσεις, λαμβάνουν το 80% των άμεσων ενισχύσεων, ενώ οι πλειονότητα των γεωργών λαμβάνουν ελάχιστες έως καθόλου», σύμφωνα με τη WWF.
Οι αγρότες σε ολόκληρο το Βέλγιο και την Ευρώπη πραγματοποίησαν αρκετές διαμαρτυρίες για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους τις προηγούμενες εβδομάδες.
Με πληροφορίες από Le Soir, The Brussels Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ