Τρίτη 05.03.2024
More

  Thanksgiving: Η ιστορία και οι παραδόσεις πίσω από την Ημέρα των Ευχαριστιών

  Μετά τα Χριστούγεννα, η Ημέρα των Ευχαριστιών ή Thanksgiving Day στα αγγλικά είναι η πιο σημαντική γιορτή στις ΗΠΑ. Οι εικόνες που συνήθως μας έρχονται στο μυαλό είναι οι γαλοπούλες και ένα πλούσιο οικογενειακό δείπνο.

  Η Ημέρα των Ευχαριστιών ή αλλιώς Thanksgiving γιορτάζεται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (μεταξύ 22 και 28 του μηνός) και προηγείται της τέταρτης Παρασκευής του μήνα που είναι καθιερωμένη από το 1932 ως Black Friday. Με αυτή την γιορτή, που ανήκει στην κατηγορία των φεστιβάλ της σοδειάς, απονέμονται ευχαριστίες προς το Δημιουργό για τα αγαθά που αποκόμισε ο καθένας στο τέλος της σοδειάς.

  Η πρώτη γιορτή των Ευχαριστιών εορτάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα σε περιοχές του σημερινού Καναδά και από τις αρχές του 17ου αιώνα ο εορτασμός άρχισε να γίνεται και σε περιοχές των σημερινών ΗΠΑ. Γενικά, η καθιέρωση του Τhanksgiving Day ξεκίνησε από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους που μόλις έφταναν στη νέα ήπειρο διοργάνωναν γιορτές ως ευχαριστήριο προς τον Δημιουργό για την ασφαλή άφιξή τους.

  Στις ΗΠΑ η Ημέρα των Ευχαριστιών ή αλλιώς Thanksgiving δεν συνδέεται με θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά είναι μια από τις πιο σημαντικές αργίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι τη γιορτάζουν οικογενειακά ή με φίλους που καλούν στο σπίτι. Την ημέρα αυτή τα εδέσματα που σερβίρονται στο γιορτινό τραπέζι είναι πολλά. Στο μενού υπάρχει απαραίτητα η γαλοπούλα και ακολουθεί η γέμιση, με την πιο παραδοσιακή να γίνεται με βάση το ψωμί και μυρωδικά και οι σάλτσες που συνοδεύουν τη γαλοπούλα.

  Για την Ημέρα των Ευχαριστιών κάθε διοργανώνεται ακόμα και εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ δίνει χάρη σε δύο γαλοπούλες προκειμένου να μην καταλήξουν στο εορταστικό τραπέζι. Φέτος λοιπόν ο Τζο Μπάιντεν έδωσε χάρη σε δύο γαλοπούλες από τη Βόρεια Καρολίνα, την Τσόκολεϊτ και την Τσιπ.

  Πού διοργανώθηκε για 1η φορά η γιορτή Thanksgiving

  Το Ελ Πάσο στο Τέξας ισχυρίζεται ότι ήταν η πρώτη από τις σημερινές πόλεις των ΗΠΑ όπου διοργανώθηκε η πρώτη γιορτή Thanksgiving. Πάντως δεν ήταν αγροτική γιορτή. Συγκεκριμένα, στις 30 Απριλίου 1598 ο Ισπανός Δον Χουάν ντε Ονιάτε (Don Juan de Oñate) με την εξερευνητική του ομάδα οργάνωσε μια γιορτή Ευχαριστιών για να ξεκουράσει τους άντρες του.

  Η πρώτη καταγραμμένη τελετή Ευχαριστιών έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1565 στη σημερινή πόλη του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριντα.

  600 Ισπανοί άποικοι υπό τον Pedro Menéndez de Avilés, έφτασαν εκεί με σκοπό να δημιουργήσουν την μετέπειτα πόλη. Μόλις αφίχθησαν διοργάνωσαν μια Γιορτή Ευχαριστιών για την ασφαλή άφιξή τους στο Νέο Κόσμο.

  Μια από τις πιο παλιές Γιορτή Ευχαριστιών που είναι γνωστή, είναι αυτή που έκανε ένα γκρουπ 38 Άγγλων αποίκων στις 4 Δεκεμβρίου 1619, μόλις έφτασαν στο Μπέρκλεϊ Χάντρεντ (Berkeley Hundred) στη Βιρτζίνια.

  Μάλιστα, η ομάδα αυτή των αποίκων αποφάσισε να καθιερώσει ετήσιο εορτασμό Ημέρας Ευχαριστιών εις ανάμνηση του ασφαλούς ερχομού της, όπως προκύπτει από σωζόμενο γραπτό ντοκουμέντο.

  Αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως η παλιότερη αναφορά Εορτής Ευχαριστιών ως καθιερωμένης ετήσιας γιορτής. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η ημέρα είναι 3 Οκτωβρίου 1789 από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον.

   

   

  Πηγή φωτογραφιών: Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ