Σάββατο 16.10.2021
More

  Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον εμβολιασμό ανηλίκων στην Ευρώπη

  Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού των παιδιών

  Τα στοιχεία του ECDC δίνουν την εικόνα της κατάστασης και η Ελλάδα είναι ανησυχητικά χαμηλά.

  H μετάλλαξη Δέλτα δεν αφήνει περιθώρια για τους νέους που απειλούνται και θα πρέπει να εμβολιαστούν σε συνδυασμό με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που απαιτούνται.

  Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) επικαιροποιεί τα δεδομένα του εμβολιασμού σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Η εικόνα του εμβολιασμού για τις ηλικίες κάτω των 18 ετών αποδεικνύει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία είναι ακόμα σε χαμηλό επίπεδο στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

  12.5% τουλάχιστον μία δόση

  Στην ΕΕ αυτήν τη στιγμή με στοιχεία που δίνουν όλα τα κράτη μέλη, πλην της, Δανίας ,της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας, στην ηλικία κάτω των 18 χρόνων έχει κάνει κάνει τουλάχιστον μία δόση το 12,5%. Ενώ τον εμβολιασμό έχουν ολοκληρώσει μόλις το 8.9% σε αυτές τις ηλικίες.

  Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποκλίσεις σχετίζονται και με το πότε δόθηκε άδεια σε κάθε χώρα να γίνει ο εμβολιασμός σε ανήλικους.

  Οι Πορτογάλοι μαθητές πρώτοι

  Ο εμβολιασμός κάτω των 18 πάει καλύτερα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, στην Πορτογαλία όπου έχει φτάσει το 30%. Τον εμβολιασμό επίσης τον έχουν ολοκληρώσει το 23%. Ακολουθούν η Ισπανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Μάλτα και η Γαλλία. Με λίγα λόγια είναι οι χώρες που ηγούνται του εμβολιασμού συνολικά στην ΕΕ.

  Ουραγός η Βουλγαρία

  Η βόρειοι γείτονές μας πάνε από το ένα αρνητικό ρεκόρ στο άλλο. Μετά το ρεκόρ των περισσότερων θανάτων και των λιγότερων εμβολιασμών ήρθε και η ώρα για το τραγικό ποσοστό του 0.7% εμβολιασμένων ανηλίκων. Από πάνω της βρίσκονται η Κροατία, Ρουμανία και Σλοβενία, με τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμένων παιδιών.

  Η Ελλάδα ανησυχητικά πίσω

  Στην 20η θέση βρίσκεται η Ελλάδα μόλις πάνω από τις χώρες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Πιάνει την εικοσάδα μεταξύ των 24 χωρών που δίνουν στοιχεία για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.

  Με βάση τα στοιχεία που έχει το ECDC μέχρι στιγμής στις ηλικίες κάτω των 18 χρόνων στην Ελλάδα εμβολιασμένο με μία τουλάχιστον δόση είναι το 6.6% και πλήρως εμβολιασμένο το 2.9%.

  Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί επιπλέον ανάγκη για εμβολιασμό το γρηγορότερο δυνατόν. Στην Ελλάδα το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει στη δημοσιότητα τις τελικές οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων- το μεγάλο «crash test» του φθινοπώρου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ