Άνθρωποι που ασθένησαν από κορωνοϊό, αρκετούς μήνες μετά, ταλαιπωρούνται από συγκεκριμένα συμπτώματα, ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν το γιατί
Δυσκολίες στην αντίληψη, άγχος, κατάθλιψη και κυρίως ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης: εδώ και καιρό, σε διάφορα σημεία του κόσμου, απ’ όπου η πανδημία πέρασε αφήνοντας πίσω της νεκρούς και ακόμη χιλιάδες κρούσματα, άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, ασθένησαν και εν συνεχεία ανάρρωσαν, αναφέρουν μία περίεργη συμπτωματολογία που τους ακολουθεί μήνες μετά.
Κάποιοι αναφέρουν τον παρατεταμένο ξηρό βήχα, παρά το γεγονός ότι ανάρρωσαν από το πρώτο χτύπημα και το τεστ μετά την ανάρρωσή τους προέκυψε αρνητικό. Άλλοι εξηγούν ότι μήνες μετά την αποκατάστασή τους το αίσθημα σωματικής και πνευματικής κόπωσης επιμένει σε τέτοιο βαθμό που τους εμποδίζει να κάνουν ακόμη και στοιχειώδεις εργασίες ή να διεκπεραιώσουν δουλειές της καθημερινότητας, όπως να πλύνουν τα πιάτα ή να βγάλουν για μια μικρή βόλτα τον σκύλο.
Μεταξύ των συμπτωμάτων αναφέρουν τους ισχυρούς πονοκεφάλους και τους πόνους στο στήθος, όπως επίσης και τους ασυνήθιστους για έναν υγιή άνθρωπο καρδιακούς παλμούς, καθώς και τη δυσκολία στην αναπνοή, την εφίδρωση και το αίσθημα ζάλης, χωρίς κανένα προφανή λόγο, πέρα από το ότι νόσησαν 3-4 ή και περισσότερους μήνες πριν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλες αυτές οι περιγραφές από χιλιάδες ασθενείς που ανάρρωσαν και αναφέρουν πανομοιότυπη συμπτωματολογία εξετάζονται υπό τον όρο “παρατεταμένος Covid-19” και είναι μέρος μίας ευρείας επιστημονικής συζήτησης που ανοίγει τώρα, καθώς νωρίτερα, υπήρχε έλλειψη δεδομένων και οι ειδικοί γνώριζαν ελάχιστα για τις συνέπειες της νόσου μακροπρόθεσμα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με τη δρα Claire Steves, λέκτορα στο Kings College για την ώρα οι επιστήμονες μπορούν να γνωρίζουν ότι ο “παρατεταμένος Covid” προτιμά τις γυναίκες, λόγω των διαφορών στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και ότι η ποικιλία των συμπτωμάτων την πρώτη εβδομάδα που ασθενεί κάποιος με κορωνοϊό είναι ενδεικτική για το αν θα ταλαιπωρηθεί επί μακρόν, ακόμη και μετά την ανάρρωσή του.
Οι ασθενείς αναφέρουν επίσης το συναισθηματικό χάος που βιώνουν μήνες μετά καθώς οι ημικρανίες, οι διαρκείς πόνοι στο στήθος και σε άλλα σημεία του σώματος, αλλά και η αίσθηση ότι αυτό που ζουν δεν είναι ακριβώς πραγματικότητα, παραμορφώνουν την καθημερινότητά τους και δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία με τους γύρω τους, αλλά και το επίπεδο ετοιμότητας και επάρκειας στις εργασίες τους.
Οι επιστήμονες δίνουν τεράστια βάση και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας αυτή τη στιγμή, καθώς τα κατάλοιπα του Covid – 19 φαίνεται να είναι τόσο σοβαρά και τόσο δύσκολα στη διαχείριση, σχεδόν όσο και η ίδια η ασθένεια.
Με πληροφορίες από Sky News