Εντοπίστηκε μία τεράστια λίστα εμπόρων από χώρες που απαγορεύουν την πώληση του συγκεκριμένου δέρματος
Η παράνομη πώληση δέρματος γαϊδουριού κάνει θραύση στο διαδίκτυο με τους εμπόρους να παραβιάζουν ανοιχτά τους τοπικούς νόμους, και τα social media όπως το Facebook να κάνει ελάχιστα για να εμποδίσει την παράνομη αγοραπωλησία, όπως αναφέρει νέα έρευνα.
Οι έμποροι μέσω Facebook προσφέρουν μεγάλες ποσότητες δέρματος γαϊδάρων, σύμφωνα με την έρευνα, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπόρου στην Κένυα, όπου το εμπόριο είναι απαγορευμένο δια νόμου.
Ωστόσο, αυτό δεν τον απέτρεψε να καταχωρήσει 2.000 δέρματα προς άμεση πώληση. Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε, εντοπίστηκε μία τεράστια λίστα εμπόρων από χώρες που απαγορεύουν την πώληση του συγκεκριμένου δέρματος, μεταξύ αυτών οι Κένυα, Νιγηρία, Μπουρκίνα Φάσο, Σενεγάλη και Γκάνα.
Στην έρευνα, η φιλανθρωπική οργάνωση, Donkey Sanctuary αναφέρει ότι οι έμποροι προωθούν το δέρμα μέσω Facebook, YouTube, Twitter και Instagram. Αναφέρει δε, ότι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιούν τα social media, διευκολύνει τους αγοραστές να εντοπίσουν τους πωλητές
Υπολογίζεται ότι περίπου 4,8 εκατ. γαϊδουράκια σκοτώνονται για λόγους εμπορίου κάθε χρόνο, όπως αναφέρει η έρευνα. Πρόκειται για μία ζήτηση που εν μέρει υποστηρίζεται από τοπικούς αγρότες, που εξαρτώνται από τα ζώα για τα προς το ζην.
Η διακίνηση τροφοδοτεί την αυξανόμενη ζήτηση για το ejiao, ένα παραδοσιακό κινέζικο φάρμακο που χρησιμοποιεί δέρματα γαϊδάρου για την παραγωγή μιας μορφής ζελατίνης.
Παρά το γεγονός ότι μόνο 20 χώρες έχουν συμφωνίες για το νόμιμο εμπόριο δερμάτων γαϊδάρων με την Κίνα, εκεί φτάνουν δέρματα από περισσότερες από 50 χώρες, λέει η φιλανθρωπική οργάνωση.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, είναι η πρώτη που αποκαλύπτει το μέγεθος των συναλλαγών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος, το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών και το παράνομο εμπόριο ζώων και μελών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση.
Οι ερευνητές λένε ότι εντοπίστηκαν 382 έμποροι που είχαν πουλήσει δέρματα γαϊδάρων και άλλα είδη άγριας ζωής μέσω διαδικτύου. Μερικοί από αυτούς είχαν σχέσεις με την διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπινων τριχών και πλαστών διαβατηρίων.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι έμποροι χρησιμοποιούν το dark web και άλλα αντίστοιχα δίκτυα παράνομης διακίνησης.
Στις περιπτώσεις, της παράνομης εξαγωγής δέρματος γαϊδουριών η έκθεση διαπίστωσε ότι τα εμπορεύματα ήταν συσκευασμένα με άλλα παράνομα είδη άγριας ζωής ή παράνομα ναρκωτικά.
Ανέφερε επίσης ότι οι ιστότοποι απέτυχαν να περιορίσουν το παράνομο εμπόριο, παρά το γεγονός ότι από τις καταχωρίσεις ήταν σαφές ότι οι πωλητές γνώριζαν τους νόμους, με πολλούς να υπόσχονται να συσκευάσουν τα δέρματα προσεκτικά για να αποφευχθεί η ανίχνευση.
Σε μια συνοδευτική μελέτη για τη σχέση μεταξύ του εμπορίου γαϊδάρων και της παγκόσμιας εμπορίας άγριων ζώων, το Saïd Business School and Wildlife Conservation Research Unit του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκε 15.000 αντικείμενα προς πώληση σε επτά ιστότοπους, μαζί με δημοσιεύσεις που προσφέρουν 13 είδη υπό εξαφάνιση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το 20% των εμπόρων πωλούσαν επίσης προϊόντα άγριας ζωής, μεταξύ των οποίων και ελεφαντόδοντο.
Τον περασμένο μήνα, η εκστρατεία της Avaaz ανέφερε ότι είχε τεκμηριώσει μια ακμάζουσα αγορά για εμπορία άγριας ζωής στο Facebook, εντοπίζοντας μικρά τιγράκια, λεοπαρδάλεις, οσελότους, αφρικανικούς γκρίζους παπαγάλους και τον πυγμαίο μαρμοζέτα, τον μικρότερο πίθηκο στον κόσμο.
Σε απάντηση στην αναφορά του Avaaz, η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της μεθοδολογίας και του μεγέθους του δείγματος της μελέτης.
Είπε δε, ότι τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν το έργο που είχαν κάνει για την καταπολέμηση της εμπορίας άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης περιεχομένου και της δρομολόγησης στρατηγικών για την αποθάρρυνση των ανθρώπων από τη συμμετοχή στο εμπόριο.
Η Meta δεν απάντησε στους ισχυρισμούς της έκθεσης του Donkey Sanctuary σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας, για την πώληση δερμάτων γαϊδάρου σε χώρες όπου είναι παράνομη.
Με πληροφορίες του Guardian