Πέμπτη 25.07.2024
More

  Το πρώτο χάπι που δείχνει να επιταχύνει την ανάρρωση από κορωνοϊό

  Αντιικό χάπι που μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί μόνο στην Ιαπωνία είναι η πρώτη θεραπεία για την Covid-19 που δείχνει να περιορίζει τη διάρκεια της λοίμωξης, έστω και κατά μόλις μία ημέρα.

  Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Shionogi που ανέπτυξε το φάρμακο ενσιτρελβίρη (ensitrelvir) υποστηρίζει επίσης ότι το χάπι περιορίζει τον κίνδυνο long-Covid, αν και ο ισχυρισμός αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, όπως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.

  Σε αντίθεση με τα δύο άλλα χάπια που έχουν χρησιμοποιούνται σήμερα για την Covid-19, το Paxlovid της Pfizer και τη μολνουπιραβίρη της MSD (Merck), το ενσιτρελβίρη δεν δοκιμάστηκε αποκλειστικά για ασθενείς που κινδυνεύουν με σοβαρή επιδείνωση –κάτι που ίσως ανοίγει το δρόμο του για χρήση σε μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών

  Κανένα από τα δύο διαθέσιμα φάρμακα δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το κίνδυνο long Covid, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το Paxlovid μπορεί να έχει αυτή την επίδραση.

  Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης για το ιαπωνικό φάρμακο παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Ρετροϊών και Ευκαιρειακών Λοιμώξεων στο Σιάτλ.

  Όπως ανέφερε η εταιρεία, η δοκιμή σε περίπου 1.200 άτομα έδειξε πως η η χορήγηση 125 mg ενσιτρελβίρης ημερησίως επισπεύδει κατά περίπου 24 ώρες την υποχώρηση πέντε συμπτωμάτων της Covid-19 –ρινόρροια, πονόλαιμο, βήχα, πυρετό, κόπωση.

  Ακόμα, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν αρνητικοί σε τεστ PCR για τον κοροναϊό περίπου 29 ώρες νωρίτερα από τους ασθενείς που είχαν λάβει μόνο placebo.

  Σύμφωνα με την Shionogi, η μελέτη είναι η πρώτη στον κόσμο που διαπιστώνει στατιστικά σημαντική μείωση του χρόνου θετικότητας.

  Η εταιρεία υποστηρίζει ακόμα ότι το χάπι μείωσε τον κίνδυνο μακράς Covid από το 26% στο 14% για τους ασθενείς με έντονα συμπτώματα κατά τη λοίμωξη.

  Ωστόσο ανεξάρτητοι ειδικοί δηλώνουν δύσπιστοι με τον ισχυρισμό επειδή διατηρούν επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό της μελέτης και τον ορισμό της long-Covid στον οποίο βασίστηκε η δοκιμή.

  Περαιτέρω δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στην πρόληψη της μακράς Covid αναμένονται σε επόμενη φάση της κλινικής μελέτης,

  Μέχρι σήμερα η Shionogi δεν έχει υποβάλλει αίτημα για την έγκριση της ενσιτρελβίρης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ