Πέμπτη 26.05.2022
More

  Το τρένο φέρνει πιο κοντά Σουηδία και Φινλανδία

  Την πρώτη τους σιδηροδρομική σύνδεση θα μπορούσαν να αποκτήσουν σύντομα Σουηδία και Φινλανδία.

  Στη Σουηδία, έπειτα από διάλειμμα 29 ετών, άνοιξε για τα επιβατικά τρένα ένας σταθμός στην παραμεθόρια πόλη Χαραπάντα, καθιστώντας δυνατή τη σύνδεση με ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, σύμφωνα με το Euronews.

  Κατά το ίδιο μέσο, από την πλευρά της Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ηλεκτροδοτηθεί μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων στα σύνορα των δύο χωρών.

  Εκτιμάται ότι μια νέα σιδηροδρομική σύνδεση θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόσβαση στη Λαπωνία, προορισμό ιδιαίτερα δημοφιλή στους λάτρεις του χιονιού.

  Η Λαπωνία εκτείνεται σε περιοχές της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, αλλά και της Ρωσίας, κυρίως βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

  Το όνομα Λαπωνία αναφέρεται στα εδάφη που εδώ και αιώνες κατοικούνται από τους Σαάμι, επίσης γνωστούς ως Λάπωνες, οι οποίοι αποτελούν μειονότητα στην περιοχή.

  Επισήμως, το όνομα χρησιμοποιείται από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, όπου υπάρχουν επαρχίες με αυτό το όνομα εντός των χωρών αυτών.

  Παραδοσιακά οι Σαάμι έχουν ακολουθήσει μια ποικιλία τρόπων βιοπορισμού, μεταξύ των οποίων η παράκτια αλιεία, η παγίδευση ζώων για γούνες και η εκτροφή προβάτων, αλλά και ταράνδων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ