Σάββατο 04.02.2023
More

  Τσέχος κολύμπησε σε απόσταση 81 μ. κάτω από τον πάγο και πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ

  Βούτηξε σε νερό με θερμοκρασία 3 βαθμούς Κελσίου, μόνο με το μαγιό

  Ο Ντέιβιντ Βενκλ, Τσέχος αθλητής ελεύθερης κατάδυσης, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ κολυμπώντας σε απόσταση 81 μέτρων κάτω από πάγο.

  Ο 38χρονος βούτηξε φορώντας μόνο το μαγιό του σε νερό με θερμοκρασία 3 βαθμούς Κελσίου. Κολύμπησε κατά μήκος σχοινιού, ενώ συνοδευόταν από δύτες με εξοπλισμό. Βούτηξε από μία τρύπα που είχαν ανοίξει στον πάγο και βγήκε από άλλη, πανηγυρίζοντας με υψωμένη τη γροθιά του.

   

  «Αυτό αρκεί», ήταν το πρώτο σχόλιό του. «Ήταν πιο γρήγορο από ότι περίμενα, ένιωσα υπέροχα, πρόσθεσε ο Βενκλ, που για να αναγνωριστεί επίσημα το ρεκόρ του έπρεπε να κολυμπήσει κάτω από πάγο πάχους 30 εκατοστών.

  Αρχικά είχε προγραμματίσει να προσπαθήσει να καταρρίψει το ρεκόρ σε λίμνη στην Αυστρία. Τελικά όμως η βουτιά έγινε στο Λαχόστ, 100 χλμ. βορειοδυτικά της Πράγας, καθώς εξαιτίας των περιορισμών για τον κορωνοϊό ήταν δύσκολο να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

  Ο Βενκλ κατέρριψε το ρεκόρ που είχε πετύχει ο Δανός Στιγκ Άβαλ Σεβέρινσεν, όταν τον Οκτώβριο του 2017 κολύμπησε σε απόσταση 76,2 μέτρων κάτω από τον πάγο, στη Γροιλανδία. Για να γίνει και επίσημα κάτοχος του ρεκόρ, αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί από τον διεθνή οργανισμό ελεύθερων καταδύσεων Pure Apnea.

   

   

  Με πληροφορίες από Times

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ