Πέμπτη 25.07.2024
More

  Τυνησία: Κορίτσι 3 ετών έφτασε ασυνόδευτο στην Ιταλία –Συνελήφθησαν οι γονείς στη χώρα τους

  Οι αρχές στην Τυνησία συνέλαβαν τους γονείς ενός 3χρονου κοριτσιού που έφτασε ασυνόδευτο (!) στην Ιταλία.

  Ο πατέρας και η μητέρα του μικρού παιδιού κρατούνται ως ύποπτοι για συνεργασία με εγκληματικές οργανώσεις.

  Περισσότεροι από 2.600 ανήλικα, τα 2/3 από αυτά ήταν ασυνόδευτα, κατάφεραν να φτάσουν από την Τυνησία στην Ιταλία από τις αρχές του 2022 μέχρι τον Αύγουστο φέτος, σύμφωνα με το Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (FTDES).

  Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στην Τυνησία την Πέμπτη (20.10.2022), ένα κοριτσάκι τριών ετών έφτασε μόνο του στην Ιταλία, χωρίς τους γονείς του, μαζί με άλλους μετανάστες.

  Όλη η οικογένεια, ο πατέρας, η μητέρα, το 3χρονο κορίτσι και ένα αγόρι ηλικίας 7 ετών σκόπευαν να επιβιβαστούν σε ένα σκάφος στη Σαγιάντα, στην ανατολική Τυνησία, με σκοπό να φτάσουν στα παράλια της Ιταλίας. Όμως, κατά τη διάρκεια της «επιχείρησης» αυτής ο πατέρας έδωσε το κορίτσι στον διακινητή και πήγε να βοηθήσει τη σύζυγο και τον γιο του που είχαν μείνει πίσω.

  Στο μεταξύ, το πλοιάριο απέπλευσε με προορισμό τη Λαμπεντούζα, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Τυνησιακού Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (FTDES), μία οργάνωση που παρακολουθεί τα μεταναστευτικά θέματα.

  Οι γονείς, που είναι πλανόδιοι πωλητές, είχαν δώσει 24.000 δηνάρια (περίπου 7.500 ευρώ) στους διακινητές.

  Τυνησία: Ζωή μέσα στη φτώχεια

  Η εισαγγελία διενεργεί προκαταρκτική και οι γονείς του παιδιού τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτοι για συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα, με στόχο να περάσουν παράνομα τα θαλάσσια σύνορα, είπε στους δημοσιογράφους ο Χουσέμ Εντίν Τζεμπάμπλι, ένας εκπρόσωπος της τυνησιακής Εθνοφρουράς.

  Τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 1.300 διακινητές, Τυνήσιοι και αλλοδαποί.

  Η Τυνησία διέρχεται μια σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση και υπολογίζεται ότι τέσσερα εκατομμύρια πολίτες της, από τα συνολικά 12 εκατομμύρια κατοίκους ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Επιπλέον, από τη χώρα αυτή αναχωρούν κάθε χρόνο για την Ευρώπη χιλιάδες άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική ή άλλα φτωχές ή εμπόλεμες χώρες. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν στην Τυνησία καθώς προωθήθηκαν στη χώρα αυτή αφού προσπάθησαν πρώτα να φύγουν για την Ευρώπη από τη γειτονική Λιβύη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ