Δευτέρα 28.11.2022
More

  Βρετανία: Απλοποιείται η διαδικασία για την είσοδο Ουκρανών προσφύγων στη χώρα -Τι αλλάζει

  Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απλοποιεί από την ερχόμενη εβδομάδα τη διαδικασία εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους Ουκρανούς προσφυγες.

  Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν από την εμπόλεμη χώρα τους, έπειτα από πολλές επικρίσεις για την πολυπλοκότητα των υφιστάμενων διαδικασιών. Από την ερχόμενη Τρίτη, μπορώ να ανακοινώσω πως οι Ουκρανοί κάτοχοι διαβατηρίου δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν σε ένα κέντρο αίτησης βίζας προκειμένου να δώσουν τα βιομετρικά στοιχεία τους προτού έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

  Διευκρίνισε πως θα μπορούν να εξασφαλίσουν διαδικτυακά την άδεια προκειμένου να έλθουν στη χώρα και θα δίνουν τα βιομετρικά στοιχεία τους όταν φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει πως τα κέντρα αίτησης βίζας στην Ευρώπη θα μπορούν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη βοήθεια στους Ουκρανούς χωρίς διαβατήρια, πρόσθεσε.

  Ουκρανοί πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο

  Πρόκειται για μια αλλαγή πορείας της κυβέρνησης που βρισκόταν υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, συντηρητικών βουλευτών, καθώς και της ουκρανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, προκειμένου να απλοποιήσει το σύστημα οικογενειακής επανένωσης και να επιστρέψει στους Ουκρανούς πρόσφυγες να επανενωθούν με τους συγγενείς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Σε επιστολή που απηύθυνε το Σάββατο, 5 Μαρτίου προς τη Βρετανή ομόλογό του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είχε επικρίνει την “εντελώς ακατάλληλη απόκριση” και την “έλλειψη ανθρωπισμού” του Ηνωμένου Βασιλίου απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες που επαναπροωθούνταν στο λιμάνι του Καλαί ελλείψει θεωρήσεων εισόδου.

  Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αλλά αυτό μοιάζει (ελπίζω) να συνιστά μια πολύ σημαντική αλλαγή προς μια θέση καταφυγίου κατ΄αρχάς, και εγγράφων στη συνέχεια, έγραψε στο Twitter η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον που χαρακτήρισε “βαθιά ντροπιαστική” τη μέχρι τώρα θέση του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε “καλοδεχούμενη” αυτή τη νέα προσέγγιση, αν και καθυστερημένη, όπως είπε. Γιατί πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τρίτη ώστε αυτό το νέο σύστημα να τεθεί σε ισχύ, τι θα συμβεί για όλο τον κόσμο στο μεταξύ; αναρωτήθηκε προτείνοντας να αναπτυχθούν στρατιώτες προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα επείγουσας ανάγκης και να επιταχυνθεί η είσοδος Ουκρανών προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τη δημιουργία στη βόρεια Γαλλία ενός κέντρου αιτήσεων βίζας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ένα κέντρο επεξεργασίας των αιτήσεων βίζας θα ανοίξει στη Λιλ σήμερα και ένα άλλο αύριο, Παρασκευή, στο νομό Αράς, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ