Σάββατο 13.04.2024
More

  Βρετανία: Κατά 6,7 εκατομμύρια θα αυξηθεί ο πληθυσμός της χώρας μέχρι το 2036

  Λόγω της μετανάστευσης

  Κατά 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους αναμένεται να αυξηθεί ο πληθυσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της μετανάστευσης μέχρι το 2036, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, κάτι που φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

  Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αυξηθεί από 67 εκατομμύρια που ήταν στα μέσα του 2021 σε 73,7 στα μέσα του 2036, επηρεασμένος σχεδόν αποκλειστικά από τη μετανάστευση.

  Βάσει των προβλέψεων της Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, υπάρχει ένα επίπεδο καθαρής μετανάστευσης 315.000 ανθρώπων ετησίως από τα μέσα του 2028 και έπειτα. Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να φθάσει τα 70 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2026, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

  Να σημειωθεί πως στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ, καθώς 745.000 άνθρωποι μετανάστευσαν εκεί. Έκτοτε η χώρα έχει παραμείνει σε υψηλά επίπεδα με πολλούς μετανάστες να προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ, ανάμεσά τους η Ινδία, η Νιγηρία και η Κίνα. Πρόκειται για στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο.

  Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ φαίνεται να δέχεται πίεση ώστε να μειώσει το υψηλό επίπεδο νόμιμης μετανάστευσης, το οποίο κυριαρχούσε στο βρετανικό πολιτικό τοπίο και θα είναι μεγάλο ζήτημα στις εκλογές που αναμένονται αργότερα μέσα στον χρόνο. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα χορήγησης βίζας, περιλαμβανομένης της αύξησης του ορίου του κατώτατου μισθού για κάποιους μετανάστες που φέρνουν στη χώρα μέλη της οικογενείας τους, μία κίνηση που επικρίθηκε από επιχειρήσεις και συνδικάτα.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ