Πέμπτη 28.03.2024
More

    Βρετανία: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε εισφορά 1,25% για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

    Τον κατηγορούν ότι αθέτησε προεκλογική του υπόσχεση

    Αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με στόχο την ανάκαμψη του υγειονομικού συστήματος και την απορρόφηση των καθυστερήσεων στην ιατρική φροντίδα, που συσσωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Η εξαγγελία του έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, προκαλώντας επικρίσεις ακόμη και εντός της συντηρητικής πλειοψηφίας.

    Η αύξηση, ανέφερε ο Τζόνσον, θα ανέλθει σε 1,25% και θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2022. Μέσω αυτής, θα χρηματοδοτηθεί η ανάληψη φροντίδας ενηλίκων που χρειάζονται υποστήριξη, όπως και των ηλικιωμένων που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

    Μετά «τη χειρότερη πανδημία σε έναν αιώνα (…) οφείλουμε τώρα να βοηθήσουμε το NHS [το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας] να ανακάμψει», δήλωσε ο Τζόνσον στους βουλευτές. Μέσω της αύξησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιδιώκει να συγκεντρωθούν 36 δισ. λίρες (42 δισ. ευρώ) τα τρία επόμενα χρόνια, μαζί με μια χρηματοδότηση 5,4 δισ. λιρών για τους έξι επόμενους μήνες.

    Ο κορωνοϊός αύξησε σε μεγάλο βαθμό την πίεση στο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που είχε ήδη προβλήματα πριν από την πανδημία, με καθυστερήσεις και χρόνιες ελλείψεις προσωπικού.

    Σε λίστα αναμονής πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους

    Πέντε και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λίστα αναμονής για μη επείγουσα ιατρική φροντίδα στην Αγγλία και αν δεν γίνει τίποτα, ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τα 13 εκατ. μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

    «Αναγνωρίζω ότι αυτό παραβιάζει μια δέσμευση του προγράμματος» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2019, είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Δεν είναι κάτι που το κάνω ελαφρά τη καρδία» επισήμανε προσθέτοντας ωστόσο ότι «μια παγκόσμια πανδημία δεν περιλαμβάνεται σε κανένα πρόγραμμα», ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός στα δημόσια οικονομικά.

    Στόχος να υπάρξει βοήθεια σε άτομα που χρήζουν υποστήριξης

    Η αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που θα ισχύσει για εργαζομένους και εργοδότες, θα συμβάλει επίσης να χρηματοδοτηθεί η πλαισίωση ηλικιωμένων και ενηλίκων που χρειάζονται υποστήριξη, για παράδειγμα εκείνων που πάσχουν από άνοια, μια μεταρρύθμιση για την οποία είχαν δοθεί υποσχέσεις από διαδοχικές κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τώρα, όποιος έχει εισόδημα που υπερβαίνει τις 23.250 λίρες (23.350 λίρες, σύμφωνα με το Reuters) πρέπει να αναλάβει όλα τα έξοδα, κάτι που οδηγεί μερικές φορές σε δύσκολες καταστάσεις με κάποιους να φθάνουν μέχρι και να πουλήσουν το σπίτι τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα έχουν τη φροντίδα. Από τον Οκτώβριο του 2023 (από τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με το Ρόιτερς) το ανώτατο όριο ιατρικών δαπανών [που θα καλύπτονται από το σύστημα υγείας] θα είναι 86.000 ανά άτομο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ