Τρίτη 16.08.2022
More

  Βρετανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Σε πέντε τράπεζες και τρεις ολιγάρχες

  Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο κλήθηκε για εξηγήσεις στο Foreign Office

  Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε τρία πρόσωπα με μεγάλη περιουσία, όπως ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

  «Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία», είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τριών ατόμων – του Gennadiy Timchenko, του Boris Rotenberg και του Igor Rotenberg.

  Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Λονδίνο να κρατήσει περισσότερες αυστηρές κυρώσεις ως απόθεμα για να τις επιβάλει στη Ρωσία αν η Μόσχα προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες στην Ουκρανία.

  «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε ως απόθεμα περαιτέρω αυστηρές κυρώσεις…ενόψει αυτού που πιθανόν να κάνει στη συνέχεια ο Πούτιν», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο. «Θέλουμε να σταματήσουμε τις ρωσικές εταιρείες από το να μπορούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια σε στερλίνες ή στα δολάρια…Θέλουμε να σταματήσουν να συγκεντρώνουν κεφάλαια στις βρετανικές χρηματιστηριακές αγορές και θέλουμε να ξεσκεπάσουμε τους (Ρώσους) ιδιοκτήτες που διαθέτουν κρυφή περιουσία σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

  Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο κλήθηκε για εξηγήσεις στο Foreign Office

  Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αντρέι Κελίν κλήθηκε σήμερα στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν αποσχισθεί από τη χώρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

  Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει επίσημα τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας και να στείλει στρατεύματα εκεί μπορεί να είναι προάγγελος μιας εισβολής πλήρους κλίμακας.

  Η Βρετανία χαιρετίζει την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

  «Πιστεύουμε πως οι χθεσινοβραδινές ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να είναι προάγγελος μιας εισβολής πλήρους κλίμακας, αλλά σαφώς θέλουμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε διπλωματικές οδούς που υπάρχουν και θα μιλήσουμε και με άλλους παγκόσμιους ηγέτες», είπε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ