Σάββατο 20.07.2024
More

  Βρυξέλλες: Φωτιές και επεισόδια στην συγκέντρωση των αγροτών (βίντεο)

  Επεισόδια έχουν ξεσπάσει στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην αστυνομία και τους αγρότες που έχουν κλείσει τους δρόμους

  Επεισόδια έχουν ξεσπάσει στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην αστυνομία και τους αγρότες που έχουν κλείσει τους δρόμους γύρω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζουν οι 27 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ.

  Οι αγρότες έχουν βάλει φωτιές στην περιοχή γύρω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ενώ ακολούθησε πετροπόλεμος με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

  Οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες με τα τρακτέρ τους διαμαρτύρονται για την μεγάλη γραφειοκρατία, τα ενισχυμένα περιβαλλοντικά μέτρα, τις φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

  «Αφήστε μας να ζήσουμε από το επάγγελμά μας», έγραφε ένα πλακάτ σε ένα τεράστιο τρακτέρ που απέκλεισε μια κεντρική λεωφόρο στις Βρυξέλλες.

  Για αργούς ρυθμούς εκ μέρους της Ευρώπης και «αντανακλαστικά που δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα» των αγροτών έκανε λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κινηθεί με όλες της τις «δυνάμεις», έτσι ώστε «έτσι ώστε όσα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν στην τρέχουσα ΚΑΠ 23-27 πριν από τις ευρωεκλογές, να επιτευχθούν άμεσα».

  Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες:«Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών των αρχηγών κρατών και φυσικά του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη βδομάδα, συνεχίζουμε και εμείς σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

  Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΕΛΚ και η συνεδρίαση του EUMED, συμμαχίες που αξιοποιούμε σε μέγιστο βαθμό, έτσι ώστε τα 19 σημεία προτάσεις της χώρας μας να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο και να κερδίσουμε περισσότερους συμμάχους. Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη κινείται αργά. Είναι βέβαιο ότι οι ρυθμοί και τα αντανακλαστικά τους δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα των Ευρωπαίων αγροτών.

  Όμως εμείς ως χώρα είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε όσα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν στην τρέχουσα ΚΑΠ 23-27 πριν από τις ευρωεκλογές, να επιτευχθούν άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η παρουσία μου σήμερα στη σύνοδο υπουργών. Έτσι θα πορευθούμε, έτσι θα προσπαθήσουμε μέσω των συμμαχιών που δημιουργήσαμε ή που διατηρούμε και ισχυροποιούμε να πετύχουμε το καλύτερο για τους Ευρωπαίους αγρότες.

  Σε αυτή την προσπάθεια βεβαίως θα κινηθούμε συντονισμένα και για την επόμενη ΚΑΠ που σε περίπου ένα χρόνο ξεκινάει συζήτηση και όπως φαίνεται ίσως και λίγο νωρίτερα, δεν χάνουμε ευκαιρία να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα για να πετύχουμε το καλύτερο των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ