Τρίτη 04.10.2022
More

  Ξεκίνησε η εκκένωση της Μαριούπολης –Έφυγαν πάνω από 160 αυτοκίνητα με αμάχους

  Ξεκίνησε η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας 

  Ξεκίνησε η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

  Έτσι, αποχωρούν από την πόλη της Ουκρανίας, η οποία έχει δεχθεί πολλούς σφοδρούς βομβαρδισμούς, οι άμαχοι πολίτες.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, 10 διαδρομές προτάθηκαν ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων σήμερα, με τις αρχές της Ουκρανίας να συμφωνούν μόνο για τρεις από αυτές, οι οποίες δεν οδηγούν στη ρωσική επικράτεια.

  Περισσότερα από 160 αυτοκίνητα κατάφεραν να εγκαταλείψουν σήμερα την Μαριούπολη

  Λίγο νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 160 οχήματα αναχώρησε από τη Μαριούπολη, στην πρώτη, κατά τα φαινόμενα, επιτυχημένη απόπειρα να ανοίξει ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη.

  Οι άμαχοι έχουν αποκλειστεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας εδώ και δύο εβδομάδες και τα εφόδιά τους εξαντλούνται καθώς έχουν περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Σήμερα, η δημοτική αρχή ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή εφαρμόζεται και ένα κομβόι έφυγε με προορισμό την πόλη Ζαπορίζια. Τα περίπου 160 ιδιωτικά οχήματα έφτασαν ήδη στη γειτονική πόλη Μπερντιάνσκ και από εκεί κατευθύνονται στη Ζαπορίζια.

  «Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου κρατάει», πρόσθεσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ο δήμος.

  Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη. Πρόσθεσε όμως ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν ακόμη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.

  Η Βέρεστσουκ είπε ότι ένα κομβόι προσπαθεί να φτάσει στην περικυκλωμένη πόλη για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσει στην απομάκρυνση γυναικών και παιδιών όμως, όπως έγινε και με τις προηγούμενες απόπειρες που έκανε την περασμένη εβδομάδα, δεν τα κατάφερε.

  Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς είπε ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί από το πρακτορείο Reuters. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν στοχοθετεί πολίτες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ