Τρίτη 28.09.2021
More

  Ξύπνησε η Αίτνα: Εντυπωσιακές εικόνες

  Η Αίτνα ξύπνησε και πάλι στη Σικελία «ξερνώντας» ηφαιστειακή τέφρα που σκέπασε την Κατάνια και προκάλεσε το κλείσιμο του αεροδρομίου τς πόλης νότια του ηφαιστείου

  Σύμφωνα με τις Αρχές του αεροδρομίου ο διάδρομος καλύφθηκε από στάχτη με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις μέχρι τις πρωινές ώρες. Ύψους 3.329 μ. η Αίτνα συγκαταλέγεται στα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη.

  Τις τελευταίες εβδομάδες βρυχήθηκε αρκετές φορές απελευθερώνοντας λάβα και ηφαιστειακή τέφρα, αλλά σπάνια υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές ή τραυματισμούς. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν μερικές φορές τον τρόμο από το θόρυβο και τη βροντή των εκρήξεων και οι ζωές τους επηρεάζονται από τις στάχτες που φθάνουν στα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών τους.

  Σύμφωνα με ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) η Αίτνα «ξέρασε» τις τελευταίες μέρες λάβα και τέφρα κυρίως από το νοτιοανατολικό κρατήρα της, ενώ οι ειδικοί καταγράφουν περιστασιακές εκρήξεις και στη νοτιοανατολική πλευρά του ηφαιστείου. Σύννεφα τέφρας υψώθηκαν στον ουρανό έως και δέκα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

  Ενεργό και το Στρόμπολι

  Η έκρηξη της Αίντας τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε αισθητή μέχρι τη Γερμανία, όπου ειδικοί του Σταθμού Έρευνας Περιβάλλοντος Schneefernerhaus (UFS) παρατήρησαν μια αύξηση των σωματιδίων τέφρας και διοξειδίου του θείου.

  Το μεγάλο ηφαίστειο στην ανατολική πλευρά της Σικελίας δεν είναι το μοναδικό που ξύπνησε στο πρόσφατο παρελθόν καθώς υπάρχουν πολλά ηφαιστειακά νησιά στα βορειοανατολικά, σ’ ένα εκ των οποίων βρίσκεται και το Στρόμπολι, που βρυχήθηκε στα τέλη Μαΐου απελευθερώνοντας ροές λάβας, που έφθασαν μέχρι την ακτή.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ