Σάββατο 20.04.2024
More

    Απώλειες 0,49% και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

    Στις 903,34 μονάδες ο Γενικός Δείκτης – Μόλις στα 36,6 εκατ. οι συναλλαγές

    Περαιτέρω υποχώρηση προς το επίπεδο 900 μονάδων κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και το εύρος διακύμανσης όλων των δεικτών να παραμένει στενό, διατηρώντας έτσι την επενδυτική άπνοια που έχει κυριαρχήσει στις ελληνικές μετοχές το τελευταίο διάστημα.

    Οι πωλητές κυριάρχησαν μετά το πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης, διατηρώντας έως το τέλος τις πιέσεις οι οποίες επικεντρώθηκαν σε επιλεγμένα blue chips και στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, η οποία ξεκίνησε, παρέμεινε στο προσκήνιο, με τους εγχώριους αναλυτές να επισημαίνουν πως η ολοκλήρωσή της αναμένεται να δώσει σημαντικά μηνύματα για ολόκληρο τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

    Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 903,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,65 εκατ. ευρώ. H βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά ανοδική, σύμφωνα με τη Merit Securities, με το σημείο στήριξης να αποτελούν οι 903 μονάδες και το σημείο αντίστασης οι 920 μονάδες.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 0,42% στις 2.186,15 μονάδες, ενώ κατά 1,25% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.428,20 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Titan, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ, ενώ απώλειες 6,56% κατέγραψε η Aegean και πτώση άνω του 2% οι Lamda Development, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος.

    Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,74% στις 568,39 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,25%, την Eurobank στο -0,19%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 1,19% και την Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,53%. Οπως σημειώνει η Beta Securities, η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank είναι ο καταλύτης που θα επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων σε μονοψήφια νούμερα στον κλάδο. Η αύξηση αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο, καθώς κλείνει εκκρεμότητες ετών, μειώνοντας παράλληλα αισθητά το ρίσκο των συστημικών τραπεζών. Η παράμετρος αυτή είναι βασική για την αλλαγή στόχευσης των  κεφαλαίων που επενδύουν αυτή την περίοδο σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές, αφού η έως τώρα παρουσία τους ήταν περισσότερο ευκαιριακή.

    Επιστρέφοντας στα του Χ.Α. γενικότερα, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance με αφορμή τη συνεχιζόμενη στάση αναμονής και τους χαμηλούς όγκους που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, η πορεία του Γενικού Δείκτη παίζει μικρό ρόλο στις αποδόσεις που έχουν οι περισσότεροι τίτλοι και αυτό το αποδεικνύουν οι αποδόσεις αρκετών εισηγμένων που έχουν βρεθεί εύκολα στα υψηλά του 2014 και σε κάποιες περιπτώσεις και σε νέα ιστορικά υψηλά. Αν κάποιος δει τι περιμένουν οι οίκοι σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και τα επόμενα χρόνια για την ελληνική οικονομία, θα καταλάβει ότι η αγορά μόνον ανοδικά μπορεί να κοιτάει, ενώ φόβος για διόρθωση μόνο καλό κάνει στο Χ.Α., που συνεχίζει να φτιάχνει αναχώματα σε κάθε επίπεδο που κατοχυρώνει, τονίζει χαρακτηριστικά.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ