Δευτέρα 03.10.2022
More

  Χατζηδάκης: Επαγγελματικά προγράμματα κατάρτισης νέων ύψους 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

  «Δίνουμε προτεραιότητα στην απασχόληση των νέων», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης από τη Βουλή.

  «Έχουμε πλέον διπλάσιο προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ καθώς και δύο διαφορετικά εργαλεία με διακριτές δράσεις» ανέφερε επίσης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, σχετικά με την πολιτική και τα προγράμματα για τους «Νέους και την εργασία».

  Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέφερε πως «μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της νέας γενιάς, ύψους 1 δισ. ευρώ, που είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης που έγινε ποτέ. Και θα καλύψει μισό εκατομμύριο ανέργους και εργαζόμενους». Ήδη χθες, ενημέρωσε ο υπουργός «βγήκε η πρόσκληση και ξεκινάμε τις διαδικασίες από 27 Ιουλίου για 80.000 ανέργους που μπορεί να εκπαιδευτούν, βασικά σε ψηφιακές και δευτερευόντως σε πράσινες δεξιότητες, ενώ έχουμε και 150.000 εργαζομένους για τους οποίους σύντομα θα υπάρχει μια δεύτερη προκήρυξη». Αθροιστικά, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης «έχουμε ήδη, τώρα μέχρι το φθινόπωρο, προκηρύξεις εκπαίδευσης για 230.000 διαφορετικές περιπτώσεις εργαζομένων και ανέργων για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων με στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης». Παράλληλα, μεταξύ των άλλων δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο υπουργός, «έχουμε και προγράμματα ενεργών πολιτικών απασχόλησης και προώθησης της απασχόλησης με 74.000 θέσεις καθώς και πιλοτικά προγράμματα προώθησης απασχόλησης για 31.000 ωφελούμενους. Αθροιστικά, δηλαδή, 105.000 άνεργοι μπορούν να βρουν δουλειά με αυτά και μόνο τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης».

  Επιπροσθέτως και στο νέο ΕΣΠΑ, που εγκρίθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες, σημείωσε ο υπουργός, ένας βασικός του άξονας είναι οι νέοι, γι’ αυτό έχουν προβλεφθεί δράσεις όπως προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων από 18 έως 29 ετών. Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στην πράσινη ψηφιακή και γαλάζια οικονομία. Ενίσχυση της μαθητείας για νέους έως 29 ετών και προγράμματα υποστήριξης και καθοδήγησης νέων επιχειρηματιών με παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής αλλά και πρόγραμμα κινητικότητας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ