Παρασκευή 31.03.2023
More

  Δάνεια: Συμφωνία ΥΠΟΙΚ με τις τράπεζες για τη στήριξη των δανειοληπτών

  Σε συμφωνία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

  Σε συμφωνία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη στήριξη των δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

  Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις ακόμα και εντός της ημέρας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των τραπεζών για τα ενήμερα δάνεια είναι να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτείται το 50% της επιπλέον δόσης που έχει προκληθεί από την αύξηση των επιτοκίων. Δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα προτείνεται το υπόλοιπο 50% να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή εκεί να εξαντλείται η στήριξη των δανειοληπτών.

  Ως επιτόκιο αναφοράς θα ορίζεται αυτό που ίσχυε τον Ιούλιο του 2022 και η χρονική διάρκεια των στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών θα είναι 12μηνη, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου.

  Τα κριτήρια για την επιδότηση θα είναι ανάλογα με εκείνα που ίσχυσαν στο ΓΕΦΥΡΑ 1 και υπολογίζεται ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 δανειολήπτες.

  Με βάση αυτά το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται στις 21.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας να ανέρχεται σε 180.000 ευρώ. Εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω εκτιμάται ότι η περίμετρος αυτών που θα περιλάβει το πρόγραμμα δεν θα υπερβαίνει τις 30.000 δανειολήπτες και η αξία του ανεξόφλητου υπολοίπου δεν υπερβαίνει 2,5 δισ. ευρώ.

  Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το κόστος της εθελοντικής παρέμβασης των τραπεζών δεν θα υπερβαίνει τα 40 έως 50 εκατ. ευρώ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ