Πέμπτη 25.07.2024
More

  Δεκαπενταύγουστος: Πώς αμείβεται η αργία στον ιδιωτικό τομέα

  Ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα κατά την αργία του Δεκαπενταύγουστου εξέδωσε η ΓΣΕΕ.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

  Φέτος, ο Δεκαπενταύγουστος συμπίπτει με την ημέρα της Τρίτης, με αποτέλεσμα να ισχύουν τα εξής, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ:

  Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά τις 15 Αυγούστου:

  • οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.
  • οι επί μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέρα από το καταβαλλόμενο μισθό τους.
   Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά τις 15 Αυγούστου:
  • οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

  Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν η απασχόληση κατά την 15η Αυγούστου είναι πέρα των 40 ωρών την εβδομάδα, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή λόγω υπερεργασίας κλπ.

  Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, το ημερομίσθιο του Δεκαπενταύγουστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως τη μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

  Τέλος, η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ