Τρίτη 16.04.2024
More

    Δεύτερος υψηλότερος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στα τρόφιμα

    Τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφει η Ελλάδα τον Ιανουάριο

    Τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφει η Ελλάδα τον Ιανουάριο, όπως και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

    Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης για τις τιμές τροφίμων αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι αύξησης 8,9% τον Δεκέμβριο, δηλαδή επιβραδύνθηκε.

    Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%) όσο και της Ευρωζώνης (5,7%), όπου επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (5,3% και 6%, αντίστοιχα). Με άλλα λόγια, το χάσμα μεταξύ των αυξήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρέμεινε μεγάλο.

    Στα νωπά προϊόντα οφείλεται η διαφορά

    Όπως και τον Δεκέμβριο, ο υψηλότερος πληθωρισμός οφείλεται στα μη επεξεργασμένα (νωπά) τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν 11,5%έναντι αύξησης 12,3% τον Δεκέμβριο. Στην ΕΕ οι τιμές των προϊόντων αυτών αυξήθηκαν κατά 6,3% και στην Ευρωζώνη κατά 7%, δηλαδή πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι στην Ελλάδα.

    Αντίθετα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα 5,3%, όσο περίπου και στην ΕΕ (5,2%) και ελαφρά λιγότερο απ΄ ό,τι στην Ευρωζώνη (5,9%).

    Ειδικότερα, οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις των νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα κάνουν τη διαφορά, καθώς και στις δύο αυτές βασικές κατηγορίες τροφίμων σημειώθηκε αύξηση 14% έναντι αύξησης 11,8% στην ΕΕ και 10,5% στην Ευρωζώνη. Οι υψηλές αυξήσεις στα προϊόντα αυτά αντανακλούν αντίστοιχα υψηλές τιμές στο χωράφι, σύμφωνα με τα στοιχεία εισροών -εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται, πάντως, στην τιμή του ελαιόλαδου, η οποία ανήλθε στο 67,4% στην Ελλάδα έναντι 49,6% στην ΕΕ και 50,7% στην Ευρωζώνη.

    Υψηλότερες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές για το κρέας (6% στην Ελλάδαέναντι 3,9% στην ΕΕ και 4,4% στην Ευρωζώνη).

    Στις πατάτες, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και τον Ιανουάριο, αλλά χαμηλότερη από ότι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη (8,3% έναντι 11,8% και 10,5%, αντίστοιχα).

    Στην κατηγορία γάλα-τυριά-αυγά, οι τιμές άρχισαν να σταθεροποιούνται,με μία μέση αύξηση 0,8% στην Ελλάδα, περίπου όση και στην Ευρωζώνη (0,5%), ενώ στην ΕΕ καταγράφηκε μείωση 0,8%.

    Μεγάλες αυξήσεις τιμών στο χωράφι

    Οι αυξήσεις αυτές αντανακλούν αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις των τιμών στο χωράφι, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές εισροών-εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία τον Δεκέμβριο, από τα οποία προκύπτει ότι η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε 83,8%, των φρούτων 11%, των λαχανικών και κηπευτικών 18,7% και των κρεάτων 7,9%.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ