Σάββατο 20.04.2024
More

  Εφορία: Έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα – Σχέδιο για 200.000 διασταυρώσεις

  Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους

  Σε ολόκληρη την επικράτεια και δίχως εμπόδια θα μπορούν φέτος το καλοκαίρι οι ελεγκτές της εφορίας να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

  Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, επεκτείνεται η ελεγκτική αρμοδιότητα των εφοριών ανεξαρτήτως φορολογικής περιφέρειας με στόχο να κοπούν οι πιθανοί «δεσμοί» μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα «συναλλαγών».

  Μία Δ.Ο.Υ της περιφέρειας Αττικής μπορεί να διενεργήσει ελέγχους σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο εντός της δικής της περιφερειακής αρμοδιότητας και αυτό ισχύει για όλες τις εφορίες της χώρας. Με άλλα λόγια οι εκτεταμένοι έλεγχοι της εφορίας θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό και από πόλη σε πόλη, χωρίς εμπόδια. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση, όλες οι Δ.Ο.Υ, μπορούν να ελέγχουν φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά σε όλη την Επικράτεια.

  Με τη βοήθεια των τάμπλετ και της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣLive» οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν στην οθόνη το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Για φέτος έχει προγραμματιστεί η διενέργεια σχεδόν 200.000 ελέγχων και διασταυρώσεων.

  Μεταξύ άλλων, το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) και τις Υπηρεσίες Ερευνών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

  Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της εφορίας

  Τουλάχιστον 25.500 φορολογικούς ελέγχους (19.500 έλεγχοι βεβαίωσης και 6.000 έλεγχοι επιστροφής φόρων), μεταξύ των οποίων:

  • 3.250 στοχευμένοι έλεγχοι (ΦΠΑ, με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ΦΠ/ΝΠ με μεγάλο φορολογικό κενό, κλάδοι με μεγάλο φορολογικό κενό, δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων, κλπ.).
  • 6.000 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών κλπ.).
  • 10.250 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων (διασταυρωτικοί, έκδοσης πράξεων κατόπιν δελτίων πληροφοριών/ προληπτικών ελέγχων, λοιπών περιπτώσεων).

  Τουλάχιστον 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

  Τουλάχιστον 900 έρευνες από τις ΥΕΔΔΕ για απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, για αξιοποίηση νέων πληροφοριών και δεδομένων, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν και έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κλπ.

  Τουλάχιστον 79.900 ελέγχους δίωξης από τα Τελωνεία και τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου, εκ  των οποίων:

  • 37.300 έλεγχοι δίωξης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, ήτοι καπνικά προϊόντα, υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και αλκοολούχα προϊόντα.
  • 4.200 έλεγχοι δίωξης σε παραποιημένα προϊόντα.
  • 8.400 έλεγχοι διακίνησης ρευστών διαθεσίμων.
  • 27.000 έλεγχοι δίωξης σε λοιπούς τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.λπ.
  • 3.000 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου.

   

  Με πληροφορίες από ΕΡΤ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ