Σάββατο 25.05.2024
More

  Ενισχύεται με 300 εκατ. η φαρμακευτική δαπάνη

  Την ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει η νέα κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και υφυπουργός Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς.

  Όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, η ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης στόχο έχει να μειώσει τα ποσά του clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

  Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, μέχρι την οριστικοποίηση των απολογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου για το έτος 2024, τα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) «για το εν λόγω έτος θα εκδοθούν επί τη βάσει των ετήσιων συνολικών ορίων των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών για το 2024» στα οποία θα συνυπολογισθεί η προβλεπόμενη ανώτατη προσαύξηση ποσού 300 εκατ. ευρώ.

  Η κατανομή του ποσού των 300 εκατ. ευρώ έχει ως εξής:

  80 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη (φαρμακεία κοινότητας) ΕΟΠΥΥ.

  100 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη των ΦΥΚ των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

  120 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

  Στην ΚΥΑ διευκρινίζεται επίσης ότι «τυχόν διαφορές που θα προκύψουν μετά την έκδοση των ανωτέρω απολογιστικών στοιχείων για το έτος 2024, θα βεβαιωθούν με την έκδοση νέων σημειωμάτων επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) εντός του ιδίου έτους».

  Ωστόσο, η οικονομική «ένεση» του υπουργείου είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σύμφωνα με την αγορά του φαρμάκου. Πρόσφατα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ανέφερε ότι για το 2023 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €7,1 δισ., ενώ η συμμετοχή της πολιτείας είναι μόλις €2,8 δισ. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά τα τελευταία 11 χρόνια (από το 2012 που η φαρμακευτική δαπάνη ήταν €4,3 δισ. και η συμμετοχή της πολιτείας €3,6 δισ.) αυξήθηκε κατά 65%, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 22%.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ