Τετάρτη 17.08.2022
More

  Εντός Μαΐου «κλειδώνουν» τα μέτρα στήριξης – Επιστρεπτέα, αποζημίωσεις και ενίσχυση της εστίασης

  «Κλειδώνουν» τον Μάιο τα μέτρα στήριξης ύψους 1,96 δισεκ. ευρώ

  Κατά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και ανάλογα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα στήριξης που θα ισχύσουν το Μάιο.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες και τον επόμενο μήνα θα ισχύσουν οι αναστολές συμβάσεων, οι αναστολές δόσεων ρυθμίσεων και το «κούρεμα» ενοικίων ενώ ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και για πληττόμενες επιχειρήσεις. Μέσα στο δίμηνο η κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 7. Το ύψος της αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Οι ωφελούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους.

  Αμέσως μετά τις πληρωμές της Επιστρεπτέας θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής: 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

  Εκτιμάται ότι ως τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει το πρόγραμμα που έχει ύψος 500 εκατ. ευρώ με στόχο την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

  Τέλος, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 35.000 επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον Τουρισμό με περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και για άλλες δραστηριότητες όπως γυμναστήρια και παιδότοποι.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ