Κυριακή 27.11.2022
More

  Επέστρεψε στο ιστορικό υψηλό του 2007 ο δείκτης οικονομικού κλίματος

  Τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2007 άγγιξε τον Δεκέμβριο ο  δείκτης οικονομικού κλίματος, φτάνοντας στις 109,5 μονάδες από 107 τον Νοέμβριο και παραμένοντας σταθερά, από το περασμένο καλοκαίρι, πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

  Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης αυξήθηκε στις 101,5  μονάδες από 101,2 τον προηγούμενο μήνα και στην Ε.Ε. παρέμεινε σταθερός στις 100 μονάδες.

  Η επίδοση αυτή ικανοποίησε την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να σημειώνει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο εξάμηνο ο δείκτης παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, σταθερά πάνω από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης.

  Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σταδιακά αποκαθίσταται.

  Η κυβέρνηση προχωρεί με ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα στην υλοποίηση του σχεδίου της, που έχει ως στόχο την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας και της χώρας, την υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

  Οι κλάδοι

  Στην αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα συνέβαλε η βελτίωση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας (στις 2,0 από 1,4 μονάδες), των υπηρεσιών (στις 29,1 από 17,8 μονάδες) και των κατασκευών (στις -24,2 από -51,7 μονάδες), καθώς και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-6,2 από -6,8 μονάδες).

  Η εμπιστοσύνη στον τομέα του λιανικού εμπορίου υποχώρησε στις 22 από τις 25 μονάδες.

  Στο ίδιο διάστημα η εξέλιξη του δείκτη στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, στις κατασκευές και σε μικρότερο βαθμό στο λιανικό εμπόριο.

  Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε, ενώ η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη.

  Στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης αυξήθηκε σημαντικά στην Ιταλία (1,7 μονάδες) και στην Ισπανία (1,3 μονάδες) και λιγότερο στη Γερμανία (0,4 μονάδες), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (0,2 μονάδες) και στην Ολλανδία (0,4 μονάδες).

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ