Τρίτη 27.02.2024
More

  Eurostat: O κατώτατος μισθός στις χώρες της ΕΕ- Η θέση της Ελλάδας

  Μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην χώρα μας, ενώ ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της Eurostat για το ύψος, στο οποίο κυμαίνεται ο κατώτατος μισθός στις χώρες της ΕΕ.

  Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

  Στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι φορείς, η αύξηση του κατώτατου μισθού κυμαίνεται από 5% έως 10%, από τα 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα.  Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προτείνει 770- 784 ευρώ, ο ΣΕΤΕ 753 ευρώ, η ΕΣΕΕ 763 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 780 ευρώ και η ΓΣΕΕ με την υψηλότερη πρόταση για 826 ευρώ, μεικτά.

  O κατώτατος μισθός στις χώρες της ΕΕ

  Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) διακυμάνσεις καταγράφονται όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού στις χώρες-μέλη της ΕΕ, με βάση στοιχεία του 2023.

  Οι μισθοί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφέρουν, και μερικές φορές η διαφορά είναι πολύ σημαντική.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, λοιπόν, την 1η Ιανουαρίου 2023, 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν εθνικό κατώτατο μισθό, με τελευταία προσθήκη αυτήν της Κύπρου (από την 1η Ιανουαρίου 2023).

  Οι χώρες της ΕΕ που δεν είχαν εθνικό κατώτατο μισθό ήταν: Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία. Οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, από 399 ευρώ στη Βουλγαρία έως 2.387 ευρώ στο Λουξεμβούργο.

  Μεταξύ των επτά υποψήφιων και δυνητικά υποψήφιων χωρών, οι πέντε είχαν εθνικό κατώτατο μισθό (Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Σερβία και Τουρκία), κάτι που δεν ίσχυε για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

  Με βάση το επίπεδο των εθνικών ακαθάριστων μηνιαίων κατώτατων μισθών που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2023, σε ευρώ, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις διαφορετικές ομάδες.

  -Ομάδα 1, με εθνικό κατώτατο μισθό άνω των 1.500 € μηνιαίως.

  Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει: Λουξεμβούργο, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Γαλλία. Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 1.709 ευρώ στη Γαλλία έως 2.387 ευρώ στο Λουξεμβούργο.

  -Ομάδα 2, με εθνικό κατώτατο μισθό υψηλότερο από 1.000 € αλλά χαμηλότερο από 1.500 € μηνιαίως

  Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει: Σλοβενία και Ισπανία. Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους ήταν 1.167 ευρώ στην Ισπανία και 1.203 ευρώ στη Σλοβενία.

  -Ομάδα 3, με εθνικό κατώτατο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ μηνιαίως

  Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει: Κύπρο, Πορτογαλία, Μάλτα, Λιθουανία, Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία, Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία, Λετονία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία. Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 399 ευρώ στη Βουλγαρία έως 940 ευρώ στην Κύπρο.

  Όλες οι υποψήφιες και δυνητικά υποψήφιες χώρες με εθνικό κατώτατο μισθό θα ανήκαν στην ομάδα 3, με επίπεδα κατώτατου μισθού που κυμαίνονταν από 298 ευρώ στην Αλβανία έως 532 ευρώ στο Μαυροβούνιο.

  Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιανουαρίου 2023 ήταν ο υψηλότερος στη Ρουμανία (+14,4 %), ακολουθούμενος από τη Λιθουανία (+11,2 %) και τη Βουλγαρία (+9,7 %).

  Οι χαμηλότεροι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφηκαν στη Μάλτα (+1,7 %), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (+ 1,8 %) και την Ελλάδα (+ 2,0 %).

  Σημειώνεται πως για τις χώρες των οποίων το εθνικό νόμισμα δεν είναι το ευρώ, όπως Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός έχει μετατραπεί σε ευρώ με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2023.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ