Πέμπτη 25.07.2024
More

  Εξετάζεται λύση για την ενίσχυση στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους

  Λύση για την πληρωμή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές και στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους εξετάζει το ΥπΑΑΤ, εν αναμονή της καταβολής της δεύτερης δόσης στους δικαιούχους.

  Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου για τη στήριξη των παραγωγών για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών «η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά και συνεχώς τους παραγωγούς. Με συνεχείς πρωτοβουλίες προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις συνέπειες των εξωγενών κρίσεων». Αναφέρθηκε ειδικότερα στα 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων που δόθηκαν στους παραγωγούς για την αγορά λιπασμάτων και στα 89 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

  Αναφερόμενος ειδικά στο Μέτρο 22 για την στήριξη των κτηνοτρόφων με 89 εκατ. ευρώ σημείωσε πως εντάχθηκαν 65.974 παραγωγοί με συνολικό ποσό στήριξης 86 εκατ. ετρώ και πως μελετάται λύση για την συμπερίληψη και των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων.

  Μεταβίβαση κληροτεμαχίων

  Σε δεύτερη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου σε σχέση με το νομικό καθεστώς της μεταβίβασης των κληροτεμαχίων, ο κ. Στύλιος τόνισε πως πρόκειται για νομικό ζήτημα. Σημειώνοντας πως έχει δοθεί λύση για τα κληροτεμάχια μετά το 2012. Συνεπώς, όσοι πολίτες διαθέτουν (μετά το 2012) συμβολαιογραφικά έγγραφα πώλησης, δωρεάς, γονικής παροχής ή αποδοχής κληρονομίας που αφορούν στα κληροτεμάχια και δικαστικές αποφάσεις επικύρωσης ανώμαλων δικαιοπραξιών μπορούν να υποβάλουν δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος κατά το στάδιο της κτηματογράφησης.

  Η δικαστική απόφαση, που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο δεν απαιτεί σημαντικά έξοδα και συνιστά τίτλο κτήσης κυριότητας για το κληροτεμάχιο που αφορά.

  Κλείνοντας ο κ. Στύλιος ανέφερε πως μελετάται η συγκρότηση επιτροπής νομικών που θα προτείνουν λύσεις για το ζήτημα.

  Η στήριξη μέσω ΕΛΓΑ

  Απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ειδικότερα, τόνισε πως μέσω του ΕΛΓΑ, η στήριξη στους παραγωγούς ξεπέρασε τα 780 εκατ. ευρώ. Ενώ συμπληρωματικά προς αυτές, έχουν δοθεί επιπλέον Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις 80 εκατ. ευρώ.

  Εστιάζοντας ευρύτερα στη στήριξη του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα απέναντι στις συνεχείς διεθνείς κρίσεις κατά την εν λόγω περίοδο, ο κ. Στύλιος τόνισε πως έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.

  Υπογράμμισε, παράλληλα, πως με στοχευμένα έκτακτα μέτρα αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις η κυβέρνηση απορρόφησε την αύξηση του κόστους ενέργειας στα αγροτικά τιμολόγια σε ποσοστό 80% με 90%. Την ίδια στιγμή με στόχο για την επιπλέον ενίσχυση των παραγωγών η κυβέρνηση επανέφερε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, μετά την κατάργησή του το 2016, και προχώρησε στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των λιπασμάτων και ζωοτροφών στο 6%. Μέτρα που συμπληρώθηκαν από μια σειρά μόνιμων φορολογικών ελαφρύνσεων.

  Οι αποζημιώσεις σε παραγωγούς της Κορινθίας

  Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργου Ψυχογιού, ο υφυπουργός τόνισε πως ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ταχύτερα από ποτέ. Αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισής των δομών του και της στήριξης του από την Κυβέρνηση με πόρους που τα τελευταία τρία χρόνια ξεπερνούν 340 εκατ. Υπογράμμισε δε πως για αιτίες όπως η ξηρασία, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, η Κυβέρνηση προωθεί ένα ολιστικό πλάνο αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών υποδομών που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της παραγωγής απέναντι στις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.

  Επιπλέον, επεσήμανε το βάρος που δίνεται σε δράσεις ενίσχυσης της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου της αμπελουργίας  με την χρηματοδότηση δράσεων όπως η «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 166 εκατ. ευρώ.

  Τέλος σημείωσε πως το εκτιμώμενο ποσό αποζημιώσεων στους αμπελοκαλλιεργητές της ΠΕ Κορινθίας το 2022 αθροιστικά ξεπέρασαν για το 2022 το ποσό των 18 εκατ. ευρώ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ