Σάββατο 13.08.2022
More

  Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Βουτιά καταγράφουν οι μετοχές στο ξεκίνημα

  Βουτιά κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών

  Βουτιά κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι χώρες της Δύσης επέβαλαν νέες, σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ το άλμα των τιμών πετρελαίου τροφοδότησε φόβους για αύξηση του πληθωρισμού.

  Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,1%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 2,0%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,9%.

  Η τιμή του αργού κατέγραψε άλμα σχεδόν 5% ενώ το ρωσικό ρούβλι κατακρημνίστηκε σχεδόν 30% σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο αφού οι χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και τον αποκλεισμό μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 6,3% και 15,8%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 5,2%.

  Οι μετοχές της εισηγμένης στο Λονδίνο BP υποχώρησαν κατά 4,1% αφού η εταιρία, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το ποσοστό της στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft με κόστος έως 25 δισεκ. δολάρια. Η μετοχή της γαλλικής Renault, που ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, υποχώρησε κατά 6,9%.

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ