Σάββατο 20.04.2024
More

  Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν χωρίς πρόστιμο τη διπλή δόση του φόρου

  Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών

  Στις 5 το απόγευμα κλείνει το ηλεκτρονικό σύστημα για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το περασμένο έτος.

  Όσοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι τις 15:00 της περασμένης Πέμπτης- που έληγε η προθεσμία πριν δοθεί η νέα παράταση- και το πράξουν σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν χωρίς επιβάρυνση τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου έως σήμερα.

  Από την άλλη, όσοι είχαν υποβάλει δήλωση έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης και δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση την διπλή δόση του φόρου εισοδήματος, έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 0,73% επί του ποσού του φόρου που βεβαιώθηκε και επιβάλλεται για κάθε μήνα που καθυστερεί η πληρωμή του.

  Τα άτομα οφείλουν να υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι σήμερα και να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου που προκύπτει από αυτή, μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

  Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ίδιο ισχύει και για όσους θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 από ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023 μέχρι σήμερα, για τον φόρο που θα προκύψει από τη δήλωση αυτή.

  ΑΑΔΕ: Πόσες φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 6.493.441 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) με το, επιπλέον φόρο που έχει βεβαιωθεί να υπερβαίνει τα 3,66 δισ. ευρώ, με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 1.577 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι μηδενικές δηλώσεις είναι λιγότερες. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής:

  • Το 47,72% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 6.493.446 δηλώσεων οι 3.098.672  είναι μηδενικές
  • Για το 16,02% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 414 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.040.250 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
  • Το 36,26% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.354.523 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,66 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.557 ευρώ.

   

  Με πληροφορίες από ΕΡΤ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ