Τρίτη 16.08.2022
More

  «Φωτιά» η τιμή της βενζίνης

  Κούρσα ανόδου χωρίς φρένο στις τιμές των καυσίμων

  «Φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών βάζουν οι τιμές των καυσίμων που έχουν εκτοξευτεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

  Οι τιμές μέρα με την ημέρα αλλάζουν προς τα πάνω…με αποτέλεσμα να αλλάζει και ο προϋπολογισμός για το γέμισμα του ρεζερβουάρ.

  Η κούρσα ανόδου των τιμών φέρνει σε αδιέξοδο όλους τους οδηγούς και ακόμη περισσότερο τους επαγγελματίες που χρειάζεται να χρησιμοποιούν τα μεταφορικά τους μέσα για μεταφορές προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών. Κόστος που δεν μπορεί να υπολογιστεί και που με τεραστια δυσκολία καλύπτεται.

  Η άνοδος στις τιμές ξεκίνησε από την αρχή του 2021 μέχρι και τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού, καθώς το μπρεντ έχει ανέβει πάνω από 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020, με την τιμή του σήμερα να έχει φτάσει τα 80 δολάρια ανά βαρέλι από περίπου 38 δολάρια πέρυσι.

  Με την σταδιακή άρση του lockdown, αυξήθηκε και η ζήτηση των υγρών καυσίμων και έτσι, ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραγόντων, έχουμε φτάσει να πληρώνουμε «χρυσή» την βενζίνη.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή στις 7/6/2020 ήταν 1,368 ευρώ το λίτρο, την πρώτη μέρα του νέου έτους, η τιμή είχε αυξηθεί στα 1,437 ευρώ ανά λίτρο στις 7/6/2021, η μέση τιμή της αμόλυβδης σκαρφάλωσε στο 1,613 ευρώ το λίτρο και δεν σταμάτησε εκεί καθώς σε πολλά πρατήρια η τιμή ανέρχεται στο 1.65 και βάλε. Αύξηση τις τιμής, έστω και σε μικρότερο βαθμό βλέπουμε και στο diesel κίνησης.

  «Δεν ευθυνόμαστε εμείς!»

  Ο αντιπρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών καυσίμων Θανάσης Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις δεν είναι αποτέλεσμα δικών τους αποφάσεων αλλά της πολιτικής που εφαρμόζουν οι μεγάλες εταιρείες «εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως σύνδεση με την άνοδο των τιμών στα καύσιμα. Κάθε άλλο! Τις αποφάσεις λαμβάνουν μεγάλες εταιρείες που εξαιτίας της πτώσης στις μετακινήσεις, ανέβασαν τις τιμές για να ανεβάσουν και τα κέρδη τους» τονίζει, και συνεχίζει «σαν Ομοσπονδία έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις και ζητάμε επίμονα να μειωθεί ο φόρος στα καύσιμα ώστε να μειωθούν και οι τιμές και να μπορεί ο καταναλωτής να γεμίσει ρεζερβουάρ και να μετακινηθεί».

  Ο κ. Παπαδόπουλος όπως και οι υπόλοιποι πρατηριούχοι καθημερινά δέχονται πλήθος ερωτημάτων για τις τιμές των καυσίμων και την απότομη άνοδό: «δεν μπαίνουν οι αυξήσεις στα καύσιμα με δική μας απόφαση. Αντίθετα εφαρμόζουμε ό,τι μας λένε. Εμείς δεν ωφελούμαστε από την άνοδο των τιμών παρά μόνο μειώνεται η ζήτηση».

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ