Τρίτη 15.10.2024
More

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Το νέο ράλι στις τιμές φέρνει επιδοτήσεις και τον Σεπτέμβριο

    Η νέα άνοδος στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες ημέρες οδήγησε μεσοσταθμικά τον Αύγουστο στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Ιούλιο (κοντά στα 130 ευρώ/MWh), γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στα τιμολόγια λιανικής.

    Το ΥΠΕΝ ήλπιζε ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα κρατήσουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου ώστε να μη χρειαστούν επιδοτήσεις για δεύτερο μήνα.

    Εντούτοις, κάτι τέτοιο μοιάζει όλο και λιγότερο πιθανό και το υπουργείο μάλλον θα χρησιμοποιήσει τα 20 εκατ. ευρώ που έμειναν στην άκρη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για να προχωρήσει σε νέα επιδότηση.

    Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις αφορούν μονάχα τα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή τα πράσινα και τα κίτρινα. Τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν της τάξης των 1,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα και απομένει να φανεί πόσο θα είναι για το Σεπτέμβριο.

    Προς το παρόν, μια από τις μεγάλες εταιρείες, η Protergia, ανακοίνωσε ότι διατηρεί σταθερά τα δικά της τιμολόγια, όπως έκανε και τον περασμένο μήνα. Ενόψει των τελευταίων ημερών του Αυγούστου, ενδέχεται να κάνουν αντίστοιχες ανακοινώσεις και άλλοι πάροχοι όπως συνέβη και στα τέλη Ιουλίου.

    Πάντως, το που θα κλειδώσουν τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τη στρατηγική της κάθε εταιρείας. Ορισμένες θα επιλέξουν να κρατήσουν όσο πιο χαμηλά τις τιμές στα πράσινα για να προσελκύσουν πελάτες, ενώ άλλες εταιρείες ενδεχομένως να καταστήσουν πιο ελκυστικά τα κίτρινα ή τα μπλε.

    Προβληματισμός για την εικόνα της αγοράς χονδρικής

    Φέτος οι τιμές σε χονδρική και λιανική ήταν σχετικά χαμηλές το πρώτο εξάμηνο, μέχρι που η “μίνι”-κρίση του Ιουλίου στη ΝΑ Ευρώπη τις ανέβασε σημαντικά. Υποτίθεται ότι μέρος αυτών των προβλημάτων επιλύθηκαν τον τελευταίο μήνα, όμως οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές στην ευρύτερη περιοχή.

    Ένα μέρος αποδίδεται στην ανάγκη για περισσότερες εξαγωγές ρεύματος προς την Ουκρανία, η οποία έχει χάσει σημαντικό τμήμα της ηλεκτροπαραγωγής της και βασίζεται στις γειτονικές χώρες. Η ανάγκη αυτή προφανώς πιέζει τα γύρω ηλεκτρικά συστήματα και σύμφωνα με τους αναλυτές ευθύνεται για ένα μικρό μέρος των ανατιμήσεων.

    Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης διαθέτουν διαχρονικά χαμηλές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη ήπειρο, πράγμα καθοριστικό στη διαμόρφωση των τιμών. Εντούτοις, το ίδιο ίσχυε και την άνοιξη όταν οι τιμές ήταν χαμηλές, άρα προς το παρόν δεν έχει δοθεί μια πειστική απάντηση για το φαινόμενο.

    Μπορεί οι καταναλωτές στη λιανική να μην έχουν πολλά περιθώρια, όμως το ίδιο δεν ισχύει για τις βιομηχανίες που έσπευσαν ήδη να παραπονεθούν στις Βρυξέλλες. Κοινή επιστολή απέστειλαν η ελληνική ένωση ΕΒΙΚΕΝ μαζί με τις αντίστοιχες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας προκειμένου να ληφθούν μέτρα εποπτείας και ελέγχου των αγορών. Οι βιομηχανίες θέτουν ζήτημα επιβίωσης καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί βασικό σκέλος του συνολικού κόστους τους.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ