Δευτέρα 16.05.2022
More

  Ηλεκτρονικά η αίτηση για την επικουρική σύνταξη

  Ο μέσος χρόνος έκδοσης μειώνεται στους 6 μήνες από 12 που είναι σήμερα

  Με στόχο τη σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αλλά και τον δραστικό περιορισμό της καθυστέρησης στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων, τέθηκε σε λειτουργία η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των σχετικών αιτημάτων.

  Η νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, έρχεται να αντιμετωπίσει άλλο ένα ζήτημα γραφειοκρατίας και πολύμηνων καθυστερήσεων που ταλαιπωρούσε τους πολίτες, αναγκάζοντάς τους επιπλέον να μεταβούν οι ίδιοι στις κατά τόπους οργανικές μονάδες δύο και τρεις φορές για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η απόφαση που αναμένεται να λάβει εντός των επόμενων ημερών η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, για τη συμμετοχή των πιστοποιημένων ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων και στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

  Το πρώτο βήμα είναι η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, η οποία για την ώρα καλύπτει όλα τα τέως ταμεία του ιδιωτικού τομέα, που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνόλου των αιτημάτων. Βάσει του σχεδιασμού, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταχθεί και ο δημόσιος τομέας. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Ετσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

  Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

  Εκκρεμούν 100.000 αιτήσεις

  Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά, σε εκκρεμότητα βρίσκονται περισσότερες από 100.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, εκ των οποίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΦΚΑ, τουλάχιστον οι 90.000 είναι ληξιπρόθεσμες (έχει παρέλθει τουλάχιστον 3μηνο από την υποβολή τους). Είναι ενδεικτικό ότι μόνο κατά το προηγούμενο έτος το σύνολο των αιτημάτων που κατατέθηκαν για λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος ξεπέρασε τις 70.000.

  Στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η κύρια σύνταξη έχει εκδοθεί –γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής– ο χρόνος αναμονής για την απονομή της επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος θα μειωθεί σημαντικά. Σήμερα, ο μέσος χρόνος λήψης μιας επικουρικής είναι 12 μήνες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αναμονή ξεπερνάει και τα δύο χρόνια. Με το νέο σύστημα υποβολής, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος λήψης θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες και στόχος είναι, με την εφαρμογή μιας σειράς αυτοματοποιήσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ο χρόνος να κατέβει στους 3-4 μήνες από την έκδοση της κύριας.

  Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα τέθηκε σε λειτουργία η αντίστοιχη αυτόματη υποβολή αιτήματος για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου με στόχο τη μείωση της έκδοσης στους δύο μήνες, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για τον ιδιωτικό τομέα.

  Στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αποκλιμάκωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, συνεπεία της μείωσης κατά περίπου 50.000 του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέσα σε 12 μήνες (83.000 από 140.000 αιτήσεις με τα στοιχεία Νοεμβρίου). Με την οριστική εξάλειψη του στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων που βάσει των δεσμεύσεων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να συμβεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022, όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην εξάλειψη και του στοκ των επικουρικών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ