Παρασκευή 29.03.2024
More

    Κενά και παραλείψεις στην εφαρμογή «Appodixi»

    Πώς η εφαρμογή «Appodixi» θα είναι αποτελεσματική

    Ξεπέρασαν τις 2.000 οι καταγγελίες για πλαστές ή παράτυπες αποδείξεις στην ΑΑΔΕ τις πρώτες 48 ώρες λειτουργίας της νέας εφαρμογής «Appodixi», που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο από το κινητό τους τηλέφωνο τις αποδείξεις που λαμβάνουν για κάθε συναλλαγή και να διαπιστώνουν την εγκυρότητά τους.

    Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της εφαρμογής, έχουν διαπιστωθεί κάποια κενά και παραλείψεις όπως αναφέρει στο newsit.gr, ο φοροτεχνικός – Αντιπρόεδρος Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α., Ηλίας Χατζηγεωργίου, εστιάζοντας κυρίως στους τρόπους που φαίνεται εάν διαβιβάστηκε η εκάστοτε απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

    Ο κ. Χατζηγεωργίου παραθέτει μία παρομοίωση «όταν χτίζεις μία πολυκατοικία, φτιάχνεις πρώτα τα θεμέλια, τους ορόφους μετά το ρετιρέ και την πισίνα. Οι αρμόδιοι τώρα έφτιαξαν πρώτα την πισίνα. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Πρώτα έφτιαξαν μία εφαρμογή η οποία διαβάζει ‘’άλλα ντ’αλλων’’», και εξηγεί ότι «ο καταναλωτής μπορεί να περνάει την απόδειξη και να φαίνεται ως μη διαβιβασμένη στην ΑΑΔΕ, αλλά μπορεί αυτό να μην ισχύει καν. Καταρχάς ακόμα δεν υπάρχει προθεσμία στις επιχειρήσεις να συνδέσουν τις ταμειακές μηχανές, άρα μπορεί να είναι καθ’ όλα νόμιμος ο επιχειρηματίας που δεν το έχει συνδέσει. Αφετέρου ακόμα και να το έχει συνδέσει –γιατί η πλειονότητα το έχει συνδέσει με την ΑΑΔΕ- τα στοιχεία που στέλνει στην εφαρμογή που ελέγχει το αν η απόδειξη έχει διαβιβαστεί ή όχι, είναι το «Ζ» στο τέλος της ημέρας, δηλαδή το ημερήσιο δελτίο λιανικών αποδείξεων».

    Αρκετά ερωτήματα τίθενται για την λειτουργία της ΑΑΔΕ, ενώ σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών αποτελεί πρόβλημα το ότι «αν δεν έχει παρθεί η απόδειξη, πώς θα καταλάβει αν έχει διαβιβαστεί ή όχι στην ΑΑΔΕ. Αν πάει ένας πελάτης και έβγαλε ότι η απόδειξη ότι δεν είναι διαβιβασμένη, δεν σημαίνει ότι έπιασε τον φοροφυγά. Δεν σημαίνει ότι είναι παράνομη η επιχείρηση, γιατί πρώτον δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία, η οποία θα ψηφιστεί ότι θα είναι 31 Οκτωβρίου. Και να μην έχεις συνδέσει την ταμειακή μηχανή είναι εντελώς νόμιμο, δεν προβλέπονται πρόστιμα γι’ αυτό μέχρι στιγμής. Πολλοί θα πούνε ότι θα πάει επίτηδες την τελευταία μέρα για να το συνδέσει, αλλά ακόμα και να το έχει συνδέσει είναι πολύ πιθανό να μην διαβάζεται το διαβιβασμένο στοιχείο γιατί στέλνει το «Ζ» και λέει η συγκεκριμένη ταμειακή μηχανή έκοψε 1.000€ αποδείξεις μέσα στην μέρα, δεν έχει στείλει την κάθε απόδειξη ξεχωριστά. Άρα, πώς θα καταλάβει η εφαρμογή του καταναλωτή ότι η συγκεκριμένη απόδειξη δεν έχει σταλεί στην ΑΑΔΕ;».

    Πώς η εφαρμογή «Appodixi» θα είναι αποτελεσματική

    Ο κος. Χατζηγεωργίου παραθέτει τα βήματα προκειμένου η εφαρμογή «Appodixi» να είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματική.

    «Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που θέλουμε, θα πρέπει να γίνουν και κάποιες ενέργειες.

    1) “Αναγκάζεις” τις επιχειρήσεις να συνδέσουν τις ταμειακές μηχανές

    2) Εξασφαλίζεις το ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν μόνιμα Internet, -γιατί δεν υπάρχει Internet μόνιμα σε όλη τη χώρα όσο και αν ακούγεται παράλογο, μου έχει τύχει ακραία περίπτωση στην Αθήνα που να έχει πρόβλημα διασύνδεσης

    3) Ξεκαθαρίζεις τι θα γίνει στην περίπτωση που παρουσιαστεί στην ταμειακή μηχανή ή στο internet και την διασύνδεση της μηχανής με την ΑΑΔΕ

    4) Αφού έχεις λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, τότε θέτεις στην κυκλοφορία την εφαρμογή Appodixi».

    Δεν μπορείς να ξέρεις αν όντως αυτές οι αποδείξεις που έχουν βγει “ύποπτες”’ είναι και στην πραγματικότητα “ύποπτες”’ και υπό ποιες προϋποθέσεις. Η πιθανότητα να μην διαβιβαστεί κάτι στην ΑΑΔΕ είναι μεγάλη.

    Υπάρχουν τρία σενάρια μέχρι στιγμής για το πώς λειτουργεί η εφαρμογή «Appodixi».

    • Η απόδειξη να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ, όπου θα εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης και θα ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη.
    • Μπορεί η ταμειακή να είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη να μην έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
    • Τέλος ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Και σε αυτή την περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ