Παρασκευή 14.06.2024
More

  Κτηματολόγιο: Έρχεται η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο συμβολαίων

  Ένα ακόμη βήμα που οδηγεί στην περαιτέρω μείωση του χρόνου καταχώρησης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

  Ειδικότερα, συμμετέχοντας σε συζήτηση για το παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, που διοργάνωσε ο παγκόσμιος τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της Telekom στο Mobile World Congress 2024, ο κ. Κυρανάκης προανήγγειλε τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο.

  Τα συμβόλαια θα ελέγχονται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνοντας μια έτοιμη εισήγηση προς τους αρμόδιους υπαλλήλους του Κτηματολογίου. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί περαιτέρω η σχετική διαδικασία που σήμερα έχει περιοριστεί στις 3,4 ώρες ανά συμβόλαιο για το νομικό έλεγχο σε μόλις 15 λεπτά, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
  Όπως σημείωσε ο κ. Κυρανάκης η σχετική δυνατότητα θα είναι προς παρουσίαση μέσα στο επόμενο δίμηνο.

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Dominique Leroy, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Telekom, υπεύθυνη για την Ευρώπη και ο Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, παρουσιάστηκαν τα σημαντικά βήματα προς την ψηφιακοποίηση του ελληνικού δημόσιου τομέα τα τελευταία χρόνια.

  Η κ. Leroy μίλησε για τη εντυπωσιακή πρόοδο της χώρας, που αποτελεί παράδειγμα στην Ευρώπη και έκανε ειδική αναφορά στις υπηρεσίες του gov.gr, αλλά και στον ψηφιακό βοηθό mAIgov, που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

  Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με τον Όμιλο ΟΤΕ και την Telekom κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 ετών στην υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων έργων τεχνολογίας, ενώ αναφέρθηκε και σε επιπλέον υλοποιήσεις έργων που θα αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επόμενη έκδοση του mAIgov, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης του ελληνικού Δημοσίου. Στο mAIgov ο πολίτης θα αποκτήσει πλέον τη δυνατότητα να ζητά άμεσα έκδοση πιστοποιητικών, με προϋπόθεση να έχει συνδεθεί στο λογαριασμό του στο Gov.gr.

  Ο κ. Κυρανάκης έδωσε έμφαση και στον τομέα της Ναυτιλίας, αφού στα φετινά Ποσειδώνια θα παρουσιαστεί η ψηφιακή νηολόγηση ποντοπόρων πλοίων, απλοποιώντας σημαντικά μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης, βρίσκεται σε τελικό στάδιο και η συμφωνία της ΚτΠ Α.Ε. με το Ν.Α.Τ. για το ψηφιακό νηολόγιο.

  Ο υφυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στην περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας της χώρας προς την διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι επιτεύγματα στο τομέα της ψηφιακής μετάβασης, όπως οι πρωτοβουλίες της ΗΔΙΚΑ στην Υγεία, προβάλλονται στο booth της Telekom, που επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και στελέχη από ολόκληρο τον κόσμο.

  Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας συμμετέχει στην MWC με εθνικό περίπτερο με της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  Στο ελληνικό περίπτερο (συνολικού εμβαδού 154 τ.μ.) συμμετέχουν 37 ελληνικές καινοτόμες, τεχνολογικές εταιρείες με περισσότερους από 100 αντιπρόσωπους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ