Δευτέρα 25.10.2021
More

  Μείωση του ΦΠΑ στο 13% με τροπολογία

  Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε συγκεκριμένες κατηγορίες και την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τη μείωση ενοικίων.  

  Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ μειώνεται από το 24% στο 13% για τα μη αλκοολούχα ποτά, τους χυμούς και τα ροφήματα, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα μέσα μεταφοράς. Ο μειωμένος συντελεστής θα ισχύει από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

  Η τροπολογία περιλαμβάνει και τα μέτρα για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν απώλειες λόγω της μείωσης ενοικίου κατά 40%, στο πλαίσιο της στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

  Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 40% του μισθώματος που δεν εισπράττεται για όλο το χρονικό διάστημα που ίσχυσε το μέτρο της μείωσης.

  Επίσης, προβλέπεται ότι όσοι εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο δικαιούνται έκπτωση που ισούται με το 20% επί του 60% του μισθώματος από φορολογικές οφειλές με καταληκτική ημερομηνία από 31 Ιουλίου 2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις, διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

  Ακόμη προβλέπεται παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής και αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε πρόσωπα που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος κατά 40%.

  Συγκεκριμένα:

  • Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
  • Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
  • Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Οκτωβρίου.

  Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Τέλος, ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11 Μαρτίου μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων (που περιλαμβάνονται στην τροπολογία) είτε θα καταβληθούν εμπρόθεσμα συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από 31 Ιουλίου και μετά.

  Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία αναλυτικά

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ